Hoe hou je de moed erin als je steeds wordt afgewezen bij sollicitaties?
Monique kwam in december 2020 naar me toe. Ze was afgestudeerd en wilde graag bij een bekend internationaal modeconcern werken. Dat lukte haar, maar bleek niet de baan te zijn die ze verwacht had. Daarna ging ze aan de slag bij nog een grote gerenommeerde organisatie. Ook daar vond ze niet de voldoening en uitdaging die ze zocht. Sterker nog, ze kwam in een burn-out terecht.
Na haar herstel ging ze aan de slag bij de overheid, ook daar had ze niet genoeg uitdaging.
Wat wilde ze? Een functie die past bij haar behoeftes van uitdaging, creativiteit, een stimulerende omgeving en kunnen nadenken.
We gingen een traject in om te ontdekken wat ze precies wilde en wat uitdaging, afwisseling, creativiteit, etc. concreet voor haar betekenen.
Al gauw kwam ze achter al haar kernwoorden en -waarden: vrijheid, uitdaging, afwisseling, creativiteit, avontuur, stimulering, nieuwe dingen, vernieuwing, verbetering, ondernemen, verkennen. In een woord samen te vatten in “innovatie”.
Een belangrijke les als ze terugkeek naar haar levensloop was dat ze een doorzetter is: “waar een wil is, is een weg.”
Verder ontdekte ze dat ze graag wilde werken in een grote organisatie of de overheid.
Uiteindelijk kwam ze op concrete beroepen als business developer, productmanager en brandmanager bij grote merken.
Vol enthousiasme ging ze eind januari op sollicitatiepad. Ze stuurde sollicitatiebrief na sollicitatiebrief en werd ook steeds uitgenodigd. Ze kwam ver in de gesprekken maar haalde nooit de finish. Steeds was een andere kandidaat net iets beter gekwalificeerd, kreeg ze te horen. Na 20 gesprekken werd ze heel onzeker over zichzelf en gooide ze (even) de handdoek in de ring. Het was hopeloos. Ze was al 4 jaar op zoek naar de ideale baan en het wilde maar niet lukken. Ze stopte twee maanden met zoeken.
Nu is ze per 1 januari aangenomen als beleidsmedewerker innovatie bij… de overheid. Voor haar een schot in de roos.
Wat zijn de lessen voor/van Monique waardoor het toch gelukt is:
Inzicht 1: Kijk naar wat al eerder werkte
Toen ik onzeker werd, dacht ik “ik moet in mijzelf blijven geloven”. Positief blijven. Ik wilde zo graag verandering. Dat was een sterke motivatie. Ik was het zat.
We hadden in het coachingtraject ook gekeken naar 3 succesverhalen volgens de STAR-methode. Daardoor ontdekten we dat projecten een succes werden door het inzetten van de volgende eigenschappen, competenties en vaardigheden: doorzettingsvermogen, enthousiasme, aanpakker/proactief, overtuigingskracht en ze schreef toen “doorgaan tot je erbij neervalt.”
Als het jou ook maar niet wil lukken, kijk dan eens naar 3 succesverhalen in het verleden en kijk naar wat voor vaardigheden, competenties, gedrag of karaktereigenschappen jij steeds inzet zodat dingen een succes werden. En zet dat dan vervolgens weer in, in het huidige project.
Inzicht 2: Grote dromen, kleine stapjes
Ik wil vaak te snel en wil dat dingen ineens veranderen. Zo gaat het vaak niet. Ik heb maandenlang kleine stapjes genomen: het coachingtraject, een opleiding volgen om uit te zoeken of ik die kant op wil, met mensen spreken, solliciteren, solliciteren en nog eens solliciteren.
Inzicht 3: Bel voor het solliciteren
Ik heb bij deze baan eerst gebeld voordat ik de sollicitatiebrief stuurde. Niet bellen om te bellen, maar kijken of het klikt. Ik stelde ook een paar goede vragen waardoor mijn sollicitatiebrief net iets persoonlijker werd. En de persoon die mijn brief las, herinnerde zich ons telefoongesprek. Dat heeft denk ik ook geholpen.
Wat heeft het coachingtraject jou gebracht?
Overzicht, inzicht en houvast:
- Mijn hoofd was een chaos. Waar moest ik beginnen? Wat zijn mijn vragen eigenlijk? Eelco zorgde voor overzicht.
- Ik heb tijdens het traject inzicht gekregen in wie ik ben als persoon, wat ik kan (mijn kwaliteiten, vaardigheden, talenten) en wat ik wil.
- Het traject bood ook houvast. Het is fijn als iemand meekijkt en met jou het pad bewandelt. Het is soms net die stok achter de deur of dat duwtje in de rug dat je nodig hebt.
Wil jij ook overzicht, inzicht en houvast op het pad naar jouw doelen? Neem contact op voor een kosteloze kennismaking.
(Monique is niet de echte naam van de coachee.)