Vorige week sprak ik Ben Pieterse, oprichter en mede-eigenaar van GlowFarms. In deze vertical farm telen ze verse kruiden en sla op veel minder vierkante meters en met veel minder water dan op het land. Bovendien zijn er geen pesticiden nodig.

Ben is een schoolvoorbeeld van het “samen de taart groter maken”. Een van zijn ambities is dan ook andere mensen inspireren om soortgelijke dingen te doen die hij nu doet. Ikzelf coach mensen die changemakers zijn of willen worden. Daarom wil ik een aantal adviezen en inzichten uit dit gesprek met Ben delen. Ter inspiratie.

 

Hoe vond je jouw missie?
Ben Pieterse

Ben Pieterse

Ik was als kind altijd al in de natuur te vinden en was er nieuwsgierig naar. Ik was altijd geïnteresseerd in het ‘waarom’. Tijdens mijn studie Watermanagement en Delta Management had ik een inzicht: de manier waarop wij voedsel produceren is zo ouderwets. Ik voelde een frustratie waarom we hier nog niets mee hebben gedaan. Ik dacht: er zal vast wel iemand mee bezig zijn die met een vuist op tafel slaat. Maar dat was niet zo. Toen dacht ik: misschien moet ik het zelf maar gaan doen. Ik zou het mezelf niet vergeven als ik het niet doe.

Toen dacht ik, ik kan het meeste impact hebben door mijn talenten in te zetten, namelijk het opzetten van bedrijven en evenementen te organiseren.

 

De meeste mensen vinden hun passie echter niet ineens in een helder moment waarbij hun purpose zich aandient als een eureka-moment. Wat voor tips heb je voor hen?

Als eerste: wees je ervan bewust dat het een zoektocht is. Begin breed en ga dan trechteren. Wees nieuwsgierig: open-minded zijn. Steeds vragen stellen. Zo kun je steeds je algoritme verbeteren en je zoektocht verfijnen.

Heb geduld. Het is net als de liefde. Soms vind je de ware liefde pas na 60 jaar.

De sleutel tot vinden van je passie is netwerken; met mensen afspreken.

 

Small Bets

GlowFarms was niet het eerste initiatief dat Ben uit de grond stampte. Al tijdens zijn studentenperiode zat hij in verschillende commissies en organisaties en organiseerde hij evenementen. Hij heeft bijvoorbeeld een evenement georganiseerd over Vertical Farming wat erg heeft geholpen om de juiste kennis, motivatie en het netwerk op te bouwen om uiteindelijk zelf GlowFarms op te richten. Het doet me denken aan de theorie van het plaatsen van Small Bets. Het uitvoeren van kortere, kleinere projectjes, zodat je kunt oefenen en de boel kunt verkennen zonder een groot risico.

 

Denk win-win

Dat brengt me bij het volgende inzicht uit dit gesprek. Ben zegt: “Om een eigen bedrijf op te zetten heb je een netwerk nodig. Denk daarbij altijd in win-win. Hoe kunnen we elkaar helpen? Je moet interdisciplinair kennis delen, maar ook met mensen in je eigen branche. Om de gezamenlijke taart te vergroten, moet je je concurrent de hand kunnen schudden. Geloof in je eigen kracht, dan ben je niet bang om te delen. Het doel is om gezamenlijk vooruit te komen.”

Samengevat:

  • Vind je purpose door nieuwsgierig te zijn en je af te vragen: Wat gaat mij aan het hart en welke talenten heb ik die het meeste impact kunnen hebben?
  • De sleutel tot het vinden van je purpose én het succesvol maken van je bedrijf is netwerken. Ga naar evenementen, netwerkbijeenkomsten en heb koffie-afspraken met interessante mensen.
  • Small bets: organiseer dingen, probeer dingen, test.
  • Denk win-win: wat is het gezamenlijke doel dat jij en de ander willen bereiken?