Mijn zoontje (8jr) zegt af en toe heel wijze dingen. Zaterdag reed ik met hem van de camping terug naar huis. Een mooie sportieve auto in een goudachtige kleur haalde ons in. Soort van Hot Wheels autootje maar dan in het groot. Ik zei tegen mijn zoontje: “Kijk, wat een mooie auto!”

Hij haalde zijn schouders op en antwoordde nonchalant: “Het gaat erom hoe de auto van binnen is, niet hoe die er van buiten uitziet. Het gaat erom of ie lekker zit, enzo.”

Dat herinnerde mij aan een advies wat een van mijn mentor-coaches eens tegen mij zei:

“Vergelijk nooit hoe jij je van binnen voelt, hoe de ander er van buiten uitziet.”

Dat is namelijk appels met peren vergelijken. Er zijn veel mensen die er van buiten heel zelfverzekerd, kalm of vrolijk uitzien, maar die van binnen eigenlijk onzeker, gestresst en verdrietig zijn.

Dat geldt helemaal voor sociale media zoals Facebook en Instagram, waar mensen vaak alleen maar dingen posten die doen geloven dat ze supergelukkig en ‘zen’ zijn. (Uitzonderingen daargelaten natuurlijk: er zijn mensen die dagelijks al hun ellende posten op Facebook om zo een beetje aandacht te krijgen.) Dus neem hetgeen je ziet op sociale media ook met een korreltje zout.

Of zoals mijn zoontje zegt: het gaat er niet om hoe iets (of iemand) er van buiten uitziet, het gaat erom hoe het (iemand zich) van binnen voelt.