Tijdens mijn trainersopleiding kregen we een verrassend onderdeel: boksen.

Ik had er wel vaker over gehoord, maar was nog wel sceptisch. Is het echt nuttig of is het alleen een leuke afwisseling in een training?

Ik was blij verrast. Er gebeurde van alles met mij en andere deelnemers.

Een deelnemer kreeg een aanvaring met een sparringpartner. Hij vond dat die te hard sloeg. Hij was helemaal van slag. Zijn ware aard kwam ineens boven. De man die ik tot nu had gezien als dominant en hard, bleek heel erg vredelievend, gevoelig, zachtaardig en heel erg gericht op harmonie. Vanaf dat moment zag ik een andere persoon. Ik had het met hem erover, hoe ik hem anders ben gaan zien en nu is onze band versterkt.

Ikzelf hou wel van hard erin gaan. Toen ik met die bewuste sparringpartner aan de slag mocht, liet ik hem lekker hard slaan en moedigde hem aan om nog harder te slaan.

Toen was het mijn beurt. Was in korte tijd op qua adem, maar niet qua kracht. Ik had al mijn kruit verschoten. De coach vroeg: Waar in je leven doe je dat nog meer?

Goede vraag. Ik had nog wel kracht, maar kon het niet meer gebruiken, omdat ik buiten adem was. Waar doe ik dat nog meer? Soms begin ik de dag krachtig en pak ik allerlei dingen tegelijk aan. Maar om 13:00 ben ik helemaal leeg. Ik kan niet meer. Ik had mijn kracht moeten spreiden.

Toen we potjes gingen sparren, ging ik er hard in en probeerde ik hard te werken. De boksprofessional die de workshop leidde, zei dat ik slimmer moest boksen: Spelen, tactischer boksen. Dat werkte veel beter. Niet alleen werd het boksen leuker, het werd ook minder zwaar en effectiever.

Supergoede vraag

Ik vroeg mezelf weer af: Waar in mijn leven ben ik keihard aan het werk terwijl ik slimmer kan werken? Op sommige dagen werk ik heel hard om mijn to-do-lijstjes af te vinken. Het kan slimmer, wanneer ik van tevoren bedenk wat ik die dag of week wil bereiken. En vervolgens ga kijken wat de 3 à 4 dingen zijn die mij zo snel mogelijk 80% van het resultaat brengen.

Supergoede vraag als je erachter komt dat je gedrag ergens niet effectief is: Waar in je leven doe je dat nog meer?

  • Loop je weg van een probleem? Waar in je leven doe je dat nog meer?
  • Ben je weer bezig met je gelijk te halen? Waar in je leven doe je dat nog meer?
  • Ga je over je grenzen heen? Waar in je leven doe je dat nog meer?
  • Ben je bezig iets ‘perfect’ te maken? Waar in je leven doe je dat nog meer?
  • Bezig met tijdverspilling? Waar in je leven doe je dat nog meer?