“Hoe jij de wereld ziet, is niet de waarheid. De wereld bestaat niet als objectieve waarheid, maar zoals die op jou overkomt.”

Met andere woorden: je bekijkt de wereld vanuit jouw referentiekader. Vanuit jouw lens of “bril”. Sommige lenzen maken de wereld positiever dan ie is, en anderen negatiever dan dat ie is. De vraag is: helpt de manier waarop jij de wereld ziet jou je doelen te behalen? Om gelukkig te zijn?

“Each of us tends to think we see things as they are, that we are objective. But this is not the case. We see the world, not as it is, but as we are—or, as we are conditioned to see it. When we open our mouths to describe what we see, we in effect describe ourselves, our perceptions, our paradigms.”

(Pagina 28 van Stephen Covey’s “The Seven Habits of Highly Effective People”)

 

Self-Fulfilling Prophecy

Wat is jouw waarheid? Wat zijn jouw overtuigingen? Grote kans dat jouw mind jouw overtuigingen wil bevestigen en bewijslast zoekt om jouw overtuigingen te rechtvaardigen. Daarbij filteren ze voor het gemak de bewijslastweg, die het tegenovergestelde bewijst.

Zo wordt het een self-fulfilling prophecy.

Voorbeeld van een klant:

Een klant van mij was ervan overtuigd dat zijn medewerker lui en gemakzuchtig was, te weinig deed, en misbruik maakte van het vertrouwen van mijn klant. Door deze “bril” lette hij alleen maar op hetgeen de collega deed en niet deed wat zijn overtuiging bevestigde. Elke keer dat de collega iets deed wat zijn overtuiging bevestigde, zette hij een “vinkje” in zijn hoofd: “Zie je nou wel?!”

Ook al sprak mijn klant zijn gedachte niet altijd letterlijk uit, voelde de collega zich ge-micro-managed, voelde dat er geen vertrouwen in hem was, dat zijn goede werk niet werd gewaardeerd… Hierop ging de collega met minder plezier naar zijn werk, deed alleen het nodige, werkte minder hard, wat uiteindelijk de overtuiging van mijn klant bevestigde.

Heb jij wrijving met een bepaalde persoon? Wellicht een collega? Welke bril heb jij op? Hoe zie jij de wereld? Wat is jouw oordeel? En kun jij de met die persoon met een nieuwsgierige blik vanuit een plek zonder oordeel een gesprek aangaan?

Neem contact met me op om te ontdekken dat jij een “bril” op hebt, welke dat is en dat die vaak niet helpt. Hoe zie jij jezelf, de ander en de wereld?

(De wijze quote aan het begin van deze post worden onder andere toegeschreven aan Carl Jung, Anaïs Nin en Stephen Covey, maar gaan uiteindelijk zo ver terug in de tijd van de Talmud en de Vedas. Dus kan worden beschouwd als universele waarheid met anonieme bron.)