Naast Artificial intelligence is er nu ook Artificial Harmony!

Je bent iemand die van harmonie houdt en conflicten het liefst mijdt. Je krijgt rust op korte termijn, maar op de lange termijn creëert dat nog ergere problemen.

Voorbeeld:

Een klant van mij zit met zijn vader in het bedrijf. Het bedrijf was succesvol, maar nu zit pa in een midlife crisis en koopt allemaal dure cadeaus voor zijn nieuwe jonge liefde. Met geld uit het bedrijf. En ook de motorfiets die bij het stereotype niet mag ontbreken, is betaald met geld uit geld bedrijf. Op een moment dat het eigenlijk niet kan.

Mijn klant houdt van rust, balans en harmonie, en wil pappa niet aanspreken op zijn gedrag. Want de jongere broer heeft dat al gedaan, en die is persona non grata geworden voor pa. Dat wil mijn klant voorkómen. Dus probeert hij de gaten te dichten die pa maakt in het bedrijf. Dus vader aanspreken op zijn gedrag, wil hij niet, want het is niet alleen je zakenpartner, het is ook nog je vader!

De droom van mijn klant is een eigen bedrijf starten. Zelfde business, maar dat hij nu zélf aan het roer staat. Hij vertelt gepassioneerd over hoe hij het allemaal anders zou doen. Hoge kwaliteit werk en service!

“Wanneer begin je ermee?”, vraag ik.

Nee, dat wil mijn klant niet. Hij wil wachten tot het imperium vanzelf klapt. Dan heeft hij het tenminste niet gedaan en is het zijn eigen schuld.

Geen goed of fout in dit gedrag… maar wat als pa nog 4 jaar weet door te modderen met dit gedrag? Dan kun je pas over 4 jaar jouw droom starten…

“Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.”

Welke van deze 4 opties zou jij kiezen?

  1. Aanpakken/Actie: Het (moeilijke) gesprek aangaan met vader?
  2. Accepteren: Accepteren dat de situatie nu eenmaal zo is. Niet meer over klagen. En je werk zo goed mogelijk doen?
  3. Afscheid: de stekker eruit trekken en voor jezelf beginnen.
  4. Klagen: Klagen tegen iedereen behalve de boosdoener en wachten tot het zich vanzelf oplost?

Drie van bovenstaande opties hebben te maken met leiderschap. Eentje niet.

Waar kies jij voor?