Sommige van mijn klanten hebben heel ambitieuze doelen. Als ze aan mij vragen “denk je dat het mogelijk is” zeg ik nooit “nee”. Allereerst hebben mijn klanten soms dingen bereikt die ik niet voor mogelijk hield. En ten tweede: Het gaat niet om het doel zelf, maar wie je moet worden om je doel te bereiken.

Stel dat iemand als doel heeft om miljonair te worden. Ik geloof niet dat het behalen van dat doel duurzaam geluk gaat opleveren. Wat je wèl gelukkig zal maken onderweg, zijn de vaardigheden die je moet ontwikkelen, en de persoon die je moet worden om dit doel te bereiken.

 

Heilige Graal

Joseph Campbell beschrijft deze reis in: “The Hero with a thousand faces”. In dit boek vertelt hij het verhaal van de reis van de held. De held is op zoek naar de Heilige Graal. Onderweg komt hij allerlei vijanden en demonen tegen. Deze moet hij verslaan om verder te kunnen. Ook krijgt de held vaak een mentor die hem de juiste vaardigheden bijbrengt om de demonen te verslaan.

Als de held eenmaal de Heilige Graal heeft gevonden, beseft hij dat het meest waardevolle is: het ontwikkelen van de vaardigheden om de demonen te verslaan. De demonen staan namelijk voor de innerlijke demonen: de negatieve patronen, de beperkende overtuigingen en angsten.

Vervolgens keert de held terug naar het dorp van geboorte en wordt een mentor voor de volgende held.

Jij bent een held! Durf het pad op te gaan op zoek naar jouw Heilige Graal. Droom groot. Het gaat uiteindelijk niet om de heilige graal, maar om jouw persoonlijke ontwikkeling tijdens het proces.

Kleine doelen, kleine vaardigheden.
Grote doelen, grote vaardigheden.