Loopt het niet lekker in jouw bedrijf? Dan heeft jouw bedrijf misschien last van het volgende unieke probleem. Een week of wat geleden liep ik mee met een van de trainers van brout. Ik zal de bedrijfsnaam niet noemen, om het anoniem te houden. De deelnemers schetsten een probleem dat ze soort van uniek vonden voor dit bedrijf. Laten we kijken.

Ze schetsten dat het bedrijf ooit een goed geoliede machine was. Je werd bij de onboarding warm onthaald, en ook als je het bedrijf verliet, dan werden kosten noch moeite gespaard om er en feestje van te maken.
De communicatie was goed. De samenwerking tussen de afdeling verliep soepel volgens geschreven en ongeschreven protocollen. Ze wisten van elkaar wat ze deden en hielden elkaar op de hoogte.

 

Eilandjes

Op een gegeven moment ging het bergafwaarts. Niemand weet precies wanneer. Maar de situatie is nu dat er eilandjes zijn gevormd. Eenieder houdt zijn/haar eigen toko op orde, maar er is tussen afdeling weinig communicatie. De samenwerking is ver te zoeken. Ieder doet zijn eigen ding.

Het hogere management is niet of nauwelijks zichtbaar. Behalve als er je een fout maakt. Het hogere management begrijpt de mensen op de vloer niet. Ze delen de strategie niet. Er is geen transparantie. Er is onduidelijkheid.

Het hogere management beschuldigt op hun beurt de vloer ervan dat ze stug zijn en niet willen meebewegen. Dat ze vastgeroest zijn, in de weerstand zitten, klagen, etc.

Ze zaten in een sfeer van “Het heeft toch geen zin”, “We hebben al zo vaak dit soort cursussen gehad”, “Er verandert toch niks”, “Ze luisteren toch niet”, “Het heeft geen zin”, “ik heb alles al geprobeerd”, etc…

En ze wilden je naar een cultuur van communicatie en verbinding, waarin mensen gemotiveerd zijn om actie te ondernemen, waarin ze de regie pakken, betrokken zijn, goede communicatie. Waar het management transparantie, eerlijkheid, duidelijkheid en openheid biedt.

 

Positieve verandering op maat

Als je het bovenstaande leest zijn er volgens mij drie opties:
A. Hij heeft het over de training de hij bij ons deed.
B. Hij heeft het over ons bedrijf, maar hij heeft hier nooit training gegeven.
C. Ik herken me niet in dit verhaal.

Is je antwoord A, dan zou ik daar niet zo zeker van zijn. Tientallen (zo niet duizenden) bedrijven voldoen aan dit verhaal.

Is je antwoord B, zie vorige zin.

Is je antwoord C. Gefeliciteerd! Dan gaat het bij jullie gelukkig waarschijnlijk wel op rolletjes.

Nu dat de problematiek zo universeel is, betekent het dat de trainingen ook allemaal uniform zijn? Ja en nee. Wij mensen denken heel uniek te zijn, maar er zijn duidelijke overeenkomsten in onze beperkende overtuigingen, patronen, behoeftes, en gedragingen.
Toch is elke training weer op maat gemaakt omdat de cultuur en tone-of-voice net anders is in elk bedrijf. Het opleidingsniveau, de leeftijd, het eventuele internationale karakter, etc. vergt voor elke organisatie een andere aanpak.

Neem contact op om meer te weten wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen en waarom wij het anders doen. Echte positieve verandering op lange termijn.