Ken je dat? Je weet wel wat je doel is, maar er komen steeds dingen op je pad die je afleiden van dit doel. Mogelijkheden, aanbiedingen, verzoekjes, meningen, adviezen… ze trekken allemaal je aandacht.
En/of elke keer dat je aan je doel werkt, krijg je weer meer vragen dan antwoorden. Zoveel is onzeker.

Hoe kan je dan toch gefocust blijven op je doel en gestaag doorwerken?

Ik sprak gister Hélène. Ze kwam bij mij omdat ze haar doel duidelijker wil hebben. Maar al gauw bleek haar doel wel duidelijk: Ze wil life coach worden en parttime personal trainer.

Het probleem

“Misschien komt er wel een lockdown aan en kan ik de personal training sessies wel vergeten, en de coaching zal voorlopig niet genoeg zijn om van te leven.

 

Er komen allerlei aanbiedingen op mijn pad voor bijbaantjes. Moet ik die nu wel of niet aannemen? Ben zo bang dat die mijn focus wegnemen. Mijn vader heeft ook een mening over wat ik zou moeten doen en hoe. En stiekem wil ik ook zijn goedkeuring. Dan zijn er ook nog mensen die mij wel weten te vinden voor liefdadigheid, gunsten en vrijwilligerswerk.

 

Ik doe allerlei dingen die niets te maken hebben met wat ik eigenlijk moet/wil doen. Ik ontwijk het. Ik steek mijn kop in het zand. Er zijn zoveel vragen. Ik word er onrustig van als ik niet alle antwoorden heb en van al die ruis.”

Hélène gaat de confrontatie niet aan omdat ze het niet fout wil doen. Fout in haar ogen en in de ogen van anderen. Ze vertelde dat ze anderen vaak belangrijker maakt dan zichzelf. Dat ze zichzelf klein maakt. Ze heeft ook het idee dat mensen haar zien als de kleine, schattige Hélène. Terwijl ze juist als volwassen en gelijkwaardig gezien wil worden. Voel je hem aankomen? Eerst zal ze zichzelf als volwaardig en gelijkwaardig moeten beschouwen.

Ze wil meer vertrouwen in zichzelf om die spannende dingen niet meer uit de weg te gaan. Om zich niet zoveel meer aan te trekken van wat anderen ervan denken.

Inzicht 1

Het is andersom: Door elke keer spannende dingen aan te gaan, zal haar zelfvertrouwen groeien. Courage versus Confidence.

Hoe blijf je dan stapjes nemen in een tijd en situatie waar zoveel onduidelijk is? Als je antwoord hebt op de ene vraag, ontstaat er weer een nieuwe vraag of uitdaging.

Inzicht 2

Ik deelde een inzicht dat ik mij herinnerde van een van mijn coachingtrainers: Vergelijk het als autorijden in de mist. Soms is de mist zo dicht dat je maar 10 meter vooruit ziet. Je ziet niet het hele pad, laat staan je eindbestemming.

Toch kun je op je bestemming aankomen. Hoe? Door gewoon rustig te rijden. Rem af. En vervolgens 10 meter te rijden. Dan zie je de volgende 10 meter. En zo verder.

Was deze coachingsessie comfortabel? Nee. Het verliep stroef, het was spannend en oncomfortabel. Mooi. Ze durfde dus naar de pijn, waar het spannend is. Precies waar het om gaat: spannende dingen niet meer uit de weg gaan.

Volgende spannende item op haar actielijst is: een vriendin bellen en toegeven dat ze had gelogen om haar niet te kwetsen, maar dat ze daarin niet haarzelf is geweest en dat ze liever een vriendschap wil gebaseerd op authenticiteit.

Spannend om te doen? Zeker.

Niet meer uit de weg gaan, maar aanpakken.

Stapje voor stapje zodat ze groeit in haar zelfvertrouwen, groeit als persoon, zichzelf serieus neemt en daardoor ook serieus genomen wordt.

Ik weet zeker dat deze groei zal zorgen dat haar coachingpraktijk en personal training zal doen groeien en voor financieel succes zal zorgen. Maar wat ze belangrijker vindt dat dit haar zal brengen is zelfvertrouwen, voldoening en rust.

Wil jij ook leren om spannende dingen niet meer uit de weg te gaan zodat je zelfvertrouwen, voldoening en rust krijgt, neem dan contact met me op.