Geheim van een energiek leven

Ingrediënten voor succes in persoonlijke ontwikkeling

Soms wil je wel, maar je hebt er gewoon de energie niet voor. In dit artikel geef ik je super simpele stappen om vandaag nog te beginnen met het terugkrijgen van energie in je leven.

Ik spreek als life coach regelmatig met collega’s over ons vak. Laatst sprak ik met mijn collega Timo Lamboo over zijn aanpak. Die is zo eenvoudig en logisch en misschien daarom ook zo vaak over het hoofd gezien.

Timo zegt ‘Om succesvol te zijn, hoe jouw definitie er dan ook uitziet, is er een basiselement nodig, namelijk: energie. En hoe krijg je die energie? Door te zorgen voor een aantal randvoorwaarden; water, lucht, voedsel, beweging en rust.’ Te logisch voor woorden, nietwaar? Maar haak nog niet af, want nu komt het verrassende:

Water

Iedereen weet dat je genoeg water moet drinken, en toch doen maar weinig mensen het. Water is belangrijk voor de absorptie van voedingsstoffen, het verwerken van afval, cel-activiteiten en alles wat nodig is om in leven te blijven. Als je niet genoeg water drinkt, kun je last krijgen van onder andere spierkramp, hoofdpijn en vermoeidheid. Ook gaat je reactiesnelheid omlaag. Drink niet alleen als je dorst hebt. Je lichaam stopt namelijk het dorstsignaal als je lang geen water drinkt. Het denkt dan dat je in de woestijn loopt en het toch geen zin heeft om continu het dorstsignaal te geven.

Het Voedingscentrum in Nederland raadt al 1,5 tot 2 liter per dag aan (meer dan 6 glazen), kun je nagaan hoeveel glazen je op Curaçao nodig hebt met de warmte en de uitdrogende airco. Zorg daarom dat je elke dag een fles water op je bureau hebt staan. Doe er wat blaadjes munt of rozemarijn, of schijfjes komkommer, watermeloen, aardbei, gember, limoen of sinaasappel in voor de smaak.

Water

Lucht

En dan heb ik het over schone lucht. In mijn tijd als energieadviseur heb ik ’s winters de luchtkwaliteit in klaslokalen in Nederland gemeten; schrikbarend. Veel te veel CO2. Als je in de airco zit, dan merk je vaak niet dat de lucht te veel CO2 bevat omdat je koude lucht met frisse lucht associeert. Je merkt echter wel dat je last krijgt van hoofdpijn, vermoeidheid en concentratieproblemen. Doe dus af en toe even een raampje open voor de frisse lucht.

Verder is de lucht in kantoren vaak vervuild door stof uit bijvoorbeeld de vloerbedekking en de uitstoot van printers. Dit kan zorgen voor hoesten, irritaties aan ogen en huis en allergische reacties. Zorg dat de roosters en filters van de airco’s regelmatig grondig gereinigd worden. Gebruik gladde vloerbedekking in plaats van stof. En zet printers in een aparte ruimte met ventilatie.

Voedsel

Veel mensen zijn na het eten moe en willen het liefst een dutje doen. Hoe kan dat? Een van de redenen kan zijn dat je bloedsuikerspiegel uit balans is. De boosdoeners:

  • Suikers
  • Snelle koolhydraten
  • Transvetten (transvetten vind je in frituurvet, melk, vlees, gebak, koek)

Er zit veel suiker in frisdrank, snoep, sauzen, dressings. Drink gewoon water en voeg een smaakje toe zoals hiervoor beschreven. Eet geen snoep maar eet fruit of dadels. Maak zelf je sauzen en dressings, bijvoorbeeld met olijfolie, balsamicoazijn en limoen.

Vermijd snelle koolhydraten die je vindt in wit brood, witte pasta, witte rijst. Eet dus volkorenbrood, volkorenpasta, bruine rijst (zilvervliesrijst), quinoa, amarant, havermout, boekweit, etc.

Vermijd ook transvetten. Deze zitten veel in frituurvet, melk, vlees, gebak en koek. In plaats van patat kun je zelf je patat maken van aardappel die je in een oven bakt. In plaats van melk kun je amandel- rijst, cashew- of sojamelk drinken. En vlees kun je vervangen door bonen, linzen, erwten of garbanzos (kikkerwerwten).

Lichaamsbeweging

Het belang van beweging lijkt ook te voor de hand liggend om er woorden aan te besteden. Maar wees eens eerlijk tegen jezelf: sport of beweeg je voldoende? Lichaamsbeweging hoeft niet duur te zijn: Neem de trap in plaats van de lift, loop naar je collega toe in plaats van te bellen, ga joggen bij Jan Thiel of Koredor of zet je auto een straat verder van kantoor.

Beweging

Rust

Rust en ontspanning is iets wat vaak overgeslagen wordt in deze 24-uurs economie. Door internet en smartphones is er een continue stroom van informatie die op je afkomt. Er kunnen Sta je in de rij bij de kassa of zit je in de wachtkamer? Grijp dan niet gelijk naar je mobiel, maar geniet van de wereld om je heen of maak een praatje met iemand. Mensen zijn sociale dieren en komen tot rust wanneer ze een babbeltje maken met andere mensen.

Verder is het bewezen dat wanneer men zich verbonden voelt met een hogere macht dat men gelukkiger is. Mensen die bidden of mediteren worden ook beter in concentratie, aandacht en probleemanalyse.

Zorg ook dat je aan de aanbevolen 8 uur slaap per nacht komt. Wat helpt is om elke dag op precies hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en ook op hetzelfde tijdstip op te staan. Kijk 45 minuten voor het slapen gaan niet meer op je telefoon/tablet of TV. Lees liever een boek of geef je partner een massage…

En dan? Focus!

Voldoe je aan alle randvoorwaarden hierboven en heb je voldoende energie? Dan is de volgende uitdaging volgens Timo om je energie te focussen. ‘Multitasken bestaat niet’ zegt hij. En ik heb zelf inderdaad ook onderzoeken gelezen dat iedereen effectiever is als hij/zij zich op 1 taak concentreert zonder afleiding. Ja, werken met de radio aan of continu kletsen met collega’s is wel gezellig, maar niet effectief. Effectiever is om keihard te focussen op je taak voor bijvoorbeeld een uur, en dan korte pauzes in te lassen om te kletsen, te Facebooken, of wat dan ook. Maar niet heen en weer switchen tussen verschillende activiteiten.

Levensdoel

Als laatste, om intrinsiek gemotiveerd te zijn, wel een doel hebben waar je gepassioneerd over bent. Ga dus bij jezelf te rade wie jij bent, waar je goed in bent en wat je passie is. Probeer met die unieke mix een levensdoel te formuleren. Als je dat helder voor ogen hebt, geeft dat ook ontzettend veel energie is mijn ervaring.

Succes!