“Doe maar gek, normale mensen zijn er al genoeg.”

Deze quote kwam vandaag in me op. Nou denk ik dat ik hem niet zelf heb verzonnen, maar ooit ergens heb gelezen.

Hoe dan ook: ik coach graag mensen die een beetje gek willen doen. Niet om aandacht te trekken, maar omdat ze nou eenmaal een beetje gek zijn. Ik ben zelf namelijk ook een beetje gek, een beetje vreemd. Soms zoals Sheldon Cooper uit de televisieserie ‘The Big Bang Theory’, soms een beetje zoals Michael Scott uit de serie ‘The Office’.

Een groot gedeelte van mijn leven heb ik proberen te ontdekken wat ‘normaal’ is en me zo te gedragen. Trying to fit in. Maar er zijn al zoveel normale mensen. Juist wanneer ik mezelf ben, krijg ik meer succes en ben ik gelukkiger. Dat wil ik ook voor mijn klanten. Dat ze zichzelf zijn en juist daardoor anders dan anderen en daardoor succesvol in wat ze doen.

Een paar mensen die ik bewonder zijn:

Eckart Tolle

Een spiritueel leraar. Hij praat ontzettend langzaam en kleedt zich vaak als een ontdekkingsreiziger uit een oude film. Maar hij is wel succesvol. Zijn video’s op YouTube worden miljoenen keren bekeken en er komen honderden mensen naar zijn seminars. Misschien juist daarom: zijn gevoel voor humor, zijn zelfspot, en het feit dat het hem niks kan schelen wat men van hem denkt.

Maarten van Rossem

Historicus, schrijver, voormalig hoogleraar. Heeft bijna altijd dezelfde kleren aan: een zwarte coltrui. Hij zegt wat hij denkt en neemt geen blad voor de mond. In een van zijn boeken schrijft hij dat niet van douchen/water houdt en dat hij zich daarom met een washandje wast. Allerlei eigenaardigheden die hij openlijk deelt en zich niet voor schaamt. Het kan hem ook niet veel schelen wat men van hem vindt. Ook hij is succesvol en wordt voor veel dingen gevraagd. Ik denk juist omdat hij zo ‘vreemd’ is.

Arjan Dwarshuis

Nederlands vogelaar die het wereldrecord meeste soorten vogels in 1 jaar spotten heeft verbroken. Ook hij neemt geen blad voor de mond. Hij is gepassioneerd over vogels en gaat vaak met een gestrekt been erin. Hij heeft met Gisbert van Baalen een succesvolle podcast: de Vogelspotcast. Hierin is hij lekker zichzelf, soms betweter, soms tegen het arrogante aan, soms zegt hij dingen die ‘eigenlijk net niet kunnen’ volgens de norm. Maar de persoonlijkheid van Gisbert balanceert dit perfect uit en hierdoor is er een geweldige chemie tussen de twee die mij elke podcast glimlachend doet luisteren.

Deze mensen doen niet gek omdat ze aandacht willen. Ze krijgen de juiste aandacht omdat ze een beetje anders zijn en gepassioneerd zijn over hun onderwerp. Ze zijn zichzelf. Authentiek. Schrijf in de comments hieronder mensen die jij bewondert en succesvol zijn juist omdat ze anders zijn dan anderen. Misschien Jules Deelder, Freek Vonk, Jochem Meijer, Fabian Franciscus, Prince,…?

Be yourself, be weird!!