Ken je die mensen die steeds geluk lijken te hebben met sollicitaties? Net als Guus Geluk, de eeuwige rivaal van Donald Duck.
Een klant van mij, Gertjan Bosman, wordt door bekenden nog weleens Guus Geluk genoemd. Het lijkt alsof het geluk hem komt aanwaaien. Zo stuurde hij een maand na ons traject zijn eerste sollicitatiebrief en werd aangenomen.
Ik geloof niet in geluk. “Geluk dwing je af”, kreeg ik al mee toen ik jong was. Tegenwoordig heb ik een betere versie. De Amerikaanse motivational speaker Zig Ziglar zei: “Success occurs when opportunity meets preparation.” Of, zoals Tony Robbins ervan heeft gemaakt: “The meeting of preparation with opportunity generates the offspring we call luck.”
Gertjan had niet opeens een ingeving dat hij een andere baan wilde, vervolgens met een zak Cheeto’s op de bank gaat zitten en wachten tot hij werd gebeld met een aanbod.
Zelfontdekking
Hij is in september een coachingtraject gestart en heeft veel tijd gestoken in uit te vinden wie is hij als persoon, wat hij nou goed kan en wat hij precies wil. Ontdekken, of liever gezegd de juiste woorden erbij vinden.
Daaruit kwam de eerste versie van zijn persoonlijke pitch:
Ik ben een betrouwbaar, gezellig, energiek, creatief en positief persoon. Ik ben stressbestendig en een aanpakker. Mijn omgeving zegt over mij dat ik gevoel voor humor heb en dat ik makkelijk ben in de omgang/sociaal/ en dat ik bepalend ben voor sfeer.
Ik kan goed mensen samenbrengen, kan mijzelf goed verwoorden en dingen presenteren, ik breng en bewaak de sfeer op de werkvloer. Ik kan goed mensen iets leren of trainen. Ik praat makkelijk met verschillende rangen en standen.
Ik kan goed organiseren en plannen en dat wil ik ook graag doen. Ik wil graag een klein team aansturen, stimuleren, coachen en trainen. Ik wil inhoudelijk en creatief bezig zijn. Ik wil nieuwe kansen zien, nieuwe oplossingen bedenken en de ruimte krijgen om die uit te werken en ruimte voor improvisatie.
Als ik die ruimte krijg, dan heb je aan mij een betrouwbare medewerker waar je weinig omkijken naar hebt.
Ik wil contact met andere mensen hebben: samenwerken en co-creëren.
Ik ben breed geïnteresseerd en breed inzetbaar en wil daarom wel de nodige afwisseling in mijn werk.
Kwaliteit van leven en gezondheid is belangrijk voor mij dus wil graag een goede werk-privé-balans.
Als laatste is voor mij belangrijk dat ik bijdraag aan de samenleving, dat ik iets doe wat ertoe doet.
Die persoonlijke pitch is het eerste deel: zelfinzicht en zo jezelf weten te ‘verkopen’. Daarna hebben we een toekomstvisie geformuleerd. Hoe duidelijker jij voor je kunt zien wat je wilt, des te eerder zul je mogelijkheden en kansen zien. (Herinner: geluk = voorbereiding + kans).
Zijn eerste versie van zijn toekomstvisie was:
Ik kan dus goed mensen verbinden en goed organiseren daarom zie ik de meeste kans in functies als event organiser of projectmanager of accountmanager. Omdat ik een bijdrage wil leveren aan de maatschappij wil ik dit het liefst doen voor een goed doel.
Wat me leuk lijkt is helpen van stichtingen die moeite hebben met groeien van inkomsten, ledenaantal en impact. Ik ga proberen de komende tijd te solliciteren bij stichtingen/goede doelen.
Gericht actie ondernemen
Met deze visie ingesteld op zijn “heat-seeking missile” vond hij al gauw de vacature die hem op het lijf was geschreven: “Projectmanager fondsenwerving voor het Sophia Kinderziekenhuis”.
De volgende stap was het contact opnemen met de organisatie om te vragen of een item in de vacature echt een harde vereiste was. Dat bleek niet zo te zijn.
Hij stuurde een sollicitatiebrief op basis van zijn persoonlijke pitch hierboven en werd uitgenodigd voor een gesprek. Tijdens het gesprek vertelde hij niet alleen wat hij verwachtte en wat hij hoopte te halen, maar vooral ook wat hij kwam brengen. Zowel qua ervaring, maar ook qua persoonlijkheid.
Per 1 december is hij begonnen bij het Sophia Kinderziekenhuis en ik weet zeker dat de organisatie, en daardoor ook de patiëntjes en hun ouders enorm gebaat zijn bij deze aanwinst. Ik ken Gertjan namelijk als een persoon die heel makkelijk met mensen omgaat en met zijn achtergrond creatieve en commerciële ideeën kan aandragen. Een frisse blik.
De belangrijkste lessen aldus Gertjan:
- Doe zelfonderzoek. Heb helder voor jezelf wie je bent, wat je kan en wat je wil.
- Formuleer een zo duidelijk en concreet mogelijke visie.
- Onderneem actie.
- Laat je niet afschrikken door eisen in een vacature. “De soep wordt niet zo heet gegeten als zij wordt opgediend.”
- Vertel in de brief vooral ook over jou als persoon in plaats van het herhalen van je ervaring die ze ook op je CV kunnen lezen.
- Vertel in het sollicitatiegesprek zowel wat je komt halen als wat je komt brengen.
Wil jij ook meer kansen voor jezelf creëren en dus meer regie krijgen over je leven of loopbaan? Neem contact op.