“The Secret to Living is Giving” heb ik Tony Robbins meerdere malen horen zeggen. Ik weet niet van wie het idee is. Als je googelt, dan vind je ook een boek met gelijknamige titel, geschreven door Mac Anderson. Maar goed: Tony Robbins schrijft dat ‘geven’ pas echt jouw geest voedt. Je bent hier niet alleen om te nemen, maar om te geven.

De mentor van Tony Robbins was Jim Rohn. Rohn zei vaak in zijn talks: “Als je meer geld wilt verdienen, moet je meer waarde leveren”. Mensen betalen voor dingen die voor hen waarde hebben. Tony Robbins zegt ook dat je altijd iets kan geven, ook al ben je compleet bankroet. Je kunt namelijk altijd iemand je tijd, aandacht of energie geven.

Vandaag merkte ik weer hoe waar dat was. Ik had twee coachingsessies en in beide sessies zag ik dat mensen weer gemotiveerd, blij en enthousiast werden. Deze mensen hebben stappen gezet en kregen energie om nog meer stappen te nemen. Ze raakten geïnspireerd door vragen die ik stelde. Zo kwamen ze zelf tot inzichten die ze gaan omzetten naar concrete actiestappen.

Op dagen dat ik niet zo goed in mijn vel zit, bel ik weleens een vriend, vriendin of (ex-)klant. Dan probeer ik echt te luisteren en er voor ze te zijn. Als ik dat doe, stel ik soms een vraag of maak een opmerking die ze aan het denken zet of inspireert. Vaak voelen ze zich een stukje beter, ook al voelden ze zich al goed. En daardoor word ik ook weer blij.

Wie kan jij vandaag je tijd en aandacht geven? En écht luisteren, in plaats van jouw verhaal te doen. Wie ga jij vandaag bellen, of breng je een onverwacht bezoekje?