Ik sprak Guido Enthoven en deel graag een aantal inzichten uit dat gesprek om andere (opkomende) Changemakers te inspireren.

Guido Enthoven
mr. dr. Guido Enthoven is oprichter van het IMI, adviseur, ondernemer en publicist. In 1991 startte hij samen met anderen met de Nationale Ideeënlijn en kort erna het Instituut Maatschappelijke Innovatie (IMI). In opdracht van overheden, bedrijven of maatschappelijke organisaties organiseert hij innovatieprojecten, dialoogprocessen en toekomstverkenningen. Hij opereert op uiteenlopende terreinen met als speerpunten groene economie (biobased economy, Actieplan Bos en Hout), open overheid (transparantie, open data) en nieuwe democratie (burgerparticipatie).
Leiderschap
Ik coach Changemakers op het gebied van duurzaamheid, klimaatverandering en natuurbescherming. Guido geeft in het begin van het gesprek aan dat hij zichzelf niet ziet als leidinggevende omdat hij niemand in dienst heeft. Gelukkig zijn we het erover eens dat leiderschap niet alleen voor leidinggevenden is.
Guido ziet leiderschap onder andere als kansen zien, kansen grijpen en initiatieven nemen. “Je moet je afvragen: wat zijn interessante nieuwe ideeën? En waar kan ik wat mee?”
Drijfveren
Guido is al heel lang gefascineerd door het fenomeen ideeën (kennis, inzichten, ideeën). Want, zegt hij: “Met goede ideeën maak je een betere toekomst”
“Van ideeën delen, wordt iedereen beter.” Vandaar dat aan het einde van zijn studententijd, tijdens het brainstormen in de kroeg, het idee “de ideeënlijn” was geboren.
Wat hem drijft tijdens projecten is het geloven in het concept, dan kan hij er lang mee doorgaan. Maar wat hem diep van binnen drijft, is iets wat veel Changemakers drijft: van betekenis willen zijn. Hij wil dat zijn inspanningen ertoe doen.
Veel van ‘mijn’ Changemakers houden van de natuur. Guido heeft specifiek iets met bomen. Hij kan echt genieten van bomen.
Waar Guido logischerwijs ook van houdt is innovatie. Kortgezegd noemt hij dat “periodiek de balans opmaken en opnieuw koers uitzetten. Dat is gewoon nodig.
Hoe vindt iemand zijn purpose, waar hij/zij een bijdrage kan leveren?
Voor zijn advies om je purpose te vinden schudt hij een quote uit de Bijbel uit zijn mouw: “Onderzoek alles, behoud het goede en vermijd alle kwaad, in welke vorm dan ook.”
Oftewel: dompel jezelf onder en probeer dingen uit. IMI is namelijk niet ontstaan toen Guido 20 was. De ideeënlijn ontstond ook pas op zijn 29ste. Guido is na de VWO eerst naar Israël geweest, toen Canada, toen heeft hij HEAO gedaan, hij is toen zijn zus gaan bezoeken in de VS, veel gelezen, naar een Zen boerderij geweest, toen rechten gaan studeren…. Etc. Goed nieuws dus voor twintigers die zenuwachtig worden omdat ze nog niet precies weten wat ze willen.
Welke adviezen heeft Guido nog meer voor (opkomende) Changemakers, koplopers, toekomstmakers?
Innovatief denken.
Voor Actieplan Bos en Hout wilden we meer bos aanplanten. Maar een stuk land is niet gauw gevonden. Een bos groeit langzaam. Daarmee overtuig je een boer niet. Landbouwgrond is veel meer waard. En als het gebruikt kan worden voor woningbouw, dan is het nog meer waard. Je moet dus innovatief denken. We konden bijvoorbeeld bos combineren met het bouwen van Tiny Houses. Soms moet je zo’n vermoeden de ruimte geven, en veel mensen spreken. Dan brengt me bij het volgende punt.
Spreek met veel mensen.
Spreek met mensen die er verstand van hebben. Niet alleen boeken lezen, maar mensen die weten hoe het zit.
Funding
Organiseer je financiering. Soms lukt private financiering, en soms heb je de overheid nodig.
Doorzettingsvermogen
Het gaat in deze sector vaak tergend langzaam. Je moet dan denken: lukt linksom niet, dan rechtsom. Soort van starheid in combinatie met flexibiliteit.
Valkuilen
Mensen in deze duurzame sector gaan er vaak in vanuit idealistisch oogpunt. Dat is goed, maar weet ook dat je er ook gewoon geld mee kan verdienen.
Want vaak denken deze mensen dat het kapitaal in de wereld oneerlijk is verdeeld. En gaan dan dingen op vrijwillige basis doen.
Ze proberen het erbij te doen. Maar wil je echt impact hebben, moet je er ‘dedicated’ energie voor hebben. Full time. Dus niet nog een baan ernaast hebben. Je moet er gewoon je geld mee gaan verdienen, anders gaat het waarschijnlijk energie lekken.
Wil jij nog effectiever worden als Changemaker? Of wil je uitvinden hoe jij impact kan maken?