Hoe zorg je ervoor dat je de macht over je leven niet verliest?

“Niet in dat gat fietsen! Niet door dat ga fietsen! Niet door dat gat fietsen!” En wat denk je? Ik fiets precies door dat gat!

Een week geleden stapte ik om 5 uur ’s ochtends op de fiets. Het had net gesneeuwd. Ik was de eerste die sporen maakte in de sneeuw. Ik reed de straat uit en moest de bocht om. In de bocht zat een gat in de weg. Het diepe zwarte gat stak goed af van de maagdelijk witte sneeuw eromheen. Ik focuste alleen maar op het gat en wilde niet uitglijden. En je hebt het al gelezen: ik reed precies door het gat: Bam! Niet goed voor mijn velg…

Even later stapte ik in de auto die ik voor de gelegenheid even leende van mijn vader. Bij Zoetermeer sneeuwde het flink en er was nog niet gestrooid. Ik reed maar voorzichtig aan. Ik was onderweg naar de Achterhoek. Een flinke rit dus. Onderweg luisterde ik naar een lange podcast van Tony Robbins over goalsetting.

Hij had het over focus. Waar je je op focust dat groeit. Hij vertelde daarna een anekdote over iets dat hij had geleerd tijdens een cursus autoracen. Dat als je in een spin terecht komt, je altijd moet blijven focussen op waar je heen wilt. Je moet kijken en sturen naar waar je heen wilt. Hij gebruikte dat als metafoor voor je leven: blijf focussen op wat je wilt bereiken.

Focus

Ik herinnerde mij dat ik dit tijdens mijn slipcursus ook had geleerd: blijf sturen naar waar je heen wilt rijden. Op een gegeven moment krijgen je banden weer grip en kun je rijden naar waar je heen wilt. Dit kan geen toeval zijn: het “fietsincident”, de podcast en de sneeuwval van die dag… noemen ze dit niet “synchroniciteit”? In ieder geval reden genoeg om er een blog aan te wijden.

Dus: ook al dreigt je leven in een spin te raken of zit je leven in een spin: blijf je focussen op je doel en blijf erheen sturen. Je leven krijgt vanzelf weer grip. Houd je focus op je doel!

Wil je ook:

  • Focus krijgen en behouden op wat jij wil bereiken?
  • Balans hebben tussen de verschillende rollen in je leven?
  • Afrekenen met je beperkende overtuigingen en negatieve patronen?
  • Een positieve invloed hebben op de mensen om je heen?

Volg dan mijn leiderschapsprogramma. Wil je een keer met mij hierover van gedachten wisselen? Neem dan contact op via . Dan plannen we een telefoongesprek of een kopje thee!