Het leven is mooi

Een herfstwandeling over de Veluwe.

In een luie stoel staren naar een knisperende open haard.

Tranen met tuiten lachen met mijn beste vriend.

Luisteren naar Vivaldi’s Winter.

Genieten van een kopje thee.

Paddenstoel

Zomaar wat zinnen die me te binnen schoten toen ik deze week langs de Veluwe naar het oosten van het land reed. Mooie muziek op de radio en bomen in prachtige herfstkleuren. Ik dacht bij mezelf “het leven is mooi”. En ik dacht terug aan het gesprek dat ik vorige week had op een netwerkbijeenkomst.

“Het leven is lastig.”

– “Dat is jouw overtuiging?”

“Nee, dat is een feit.”

Het klinkt als de discussie over of het glas halfleeg of halfvol is. Daar kom je toch niet uit. Ik denk zelf ook niet dat het leven continu een hoogtepunt kan zijn. Wel denk ik dat je bij elke tegenslag een keuze hebt. Van Steven Covey’s boek The Seven Habits heb ik geleerd om altijd te kijken wat er in jouw Cirkel van invloed ligt. Focus op de zaken waar jij invloed op hebt. Richt je energie niet op zaken die buiten jouw invloedssfeer liggen.

Dezelfde boodschap maar in de woorden van Tony Robbins: stel jezelf de juiste vragen. Dus gaat iets niet zoals je wilt, vermijd dan de gedachte “Waarom gebeurt dit altijd bij mij?”, of “Waarom moet het altijd zo lastig gaan?”. Stel jezelf de vraag: “Wat kan ik doen om dit tot een positief einde te brengen?” “Hoe kan deze situatie het beste aanpakken?” Ik heb gemerkt dat deze proactieve manier van denken mij veel betere resultaten oplevert dan in de slachtofferrol te blijven hangen. (Ook al voelt het nog zo gerechtvaardigd om slachtoffer te zijn en te klagen over de situatie.)

Ik gebruik in mijn training en coaching kennis en gereedschappen uit allerlei boeken en van allerlei professionals uit de persoonlijke ontwikkeling. Ik merk tegelijk dat ik ook steeds meer mijn eigen gedachtegoed begin op te bouwen. Zo ben ik ervan overtuigd dat het leven is om van te genieten. Ik kijk met mijn cliënten en bij mezelf naar alle facetten van het leven:

  • Zakelijk/carrière, familie en vrienden
  • Financiën
  • Romantiek en intimiteit
  • Gezondheid
  • Sociaal en plezier
  • Persoonlijke en spirituele ontwikkeling
  • Fysieke omgeving

Geef dan eens een schoolcijfer van 1-10 voor elk facet. Zo kom je erachter welk gebied van je leven aandacht nodig heeft. Zo lang het nog geen 10 is, is er ruimte voor groei. Ik denk dat het onmogelijk is om in alle facetten continu een 10 te hebben. Het gaat ook niet om een 10 te willen zijn. Het is de persoonlijke groei die mensen gelukkig maakt.

Met groei bedoel ik niet op de eerste plaats meer geld of spullen. Groei kan betekenen: meer rust en/of balans, gezonder, energieker, zelfverzekerder, meer omzet, beter communicatie, et cetera.

Paddenstoel

Ik help mensen resultaten te behalen; te groeien. Niet door quick-fixes of short-cuts, maar door meesterschap. Ik help mensen hun talenten en vaardigheden te ontdekken en te verfijnen. Hierbij kunnen er allerlei obstakels op de weg komen zoals angst, beperkende overtuigingen en negatieve patronen. Die ruimen we een voor een uit de weg. You can have it all, but not at the same time.

Neem contact met mij op als je het maximale uit jezelf, je team en het leven wilt halen.