Ik praat weer met mijn beste sparringpartner: mijn zoontje van 7.
We fietsen naar voetbal. Het is 8:15u. hij is nog moe. Hij vraagt zich af waarom we zo vroeg naar voetbal moeten. Het bed was zo warm.
We fietsen langs een groepje mensen dat aan het bootcampen is. Ik zeg: “Kijk, die mensen komen op zondagochtend ook hun bed uit. Ze willen gezond worden en blijven. Zij konden ook in bed blijven stinken, maar ze kozen ervoor om in de kou te gaan sporten samen.”
“Pappa, hoe word je oud?”, vraagt hij vervolgens.
“Door gezond te eten en de sporten”, antwoord ik. En ik bedenk me nog een derde pilaar: “Oh ja, en weinig stress hebben.”
“Wat is stress?”
“Dat is als je boos bent, dan maken je hersenen een stofje aan: cortisol…”
“Wat is cortisol?”
“Dat is een stofje waardoor je even de Hulk bent. Heel sterk. Maar als je dat vaak hebt, dan maak je meer dingen kapot dan dat je ze beter maakt. Net als de Hulk.”
“Hoe stop je dat dan?”
“Elke keer dat je boosheid voelt opkomen, haal je heel diep adem door je neus, en blaas je door je mond uit.”
Ik doe het voor, en hij doet me na. Hij vindt het erg vermakelijk, deze verhalen.
“Vertel nog meer verhalen!”
Ik zie dat zijn hersentjes het aan het verwerken zijn.
Een paar minuten later vliegt zijn schoen van het pedaal. “Godv…” hij vangt zichzelf in het moment, kijkt me aan en ademt diep door zijn neus en door zijn mond uit.
Deze oefening doet hij nu al een week. Elke keer als hij begint te schelden, haalt hij even diep adem en is het voorbij.
Stimulus & Respons
Terug naar volwassenenniveau: Je reptielenbrein heeft geleerd hoe je met problemen om moet gaan: vechten, vluchten, bevriezen. Deze neurale paden zijn hardnekkig ingebrand.
Wij mensen hebben echter de mogelijkheid om te pauzeren voordat we reageren, bezinnen, en dan een weloverwogen actie ondernemen.
Die neurale paden moet je wel versterken en trainen. Elke keer net voordat je in je automatische overlevingsgedrag schiet, even stoppen. Diep en bewust ademhalen. En met een weloverwogen antwoord op de situatie komen.
Stephen Covey heeft het erover in zijn boek “The Seven Habits”. Het verschil tussen mens en dier is dat de mens kan pauzeren tussen stimulus en respons. Wij hebben de vrijheid om onze respons te kiezen.
Door steeds vaker te kiezen om te pauzeren, adem te halen, en een betere respons te geven, groeien de neurale paden in je ‘slimmere’ brein.
Er zijn veel praktische oefeningen die je weinig tijd kosten om je ‘slimmere’ brein te trainen, zodat je met meer empathie, creativiteit, nieuwsgierigheid, zingeving en lasergerichte actie kunt reageren op uitdagingen. Laat me je daarbij helpen en neem contact op.