Heb je verschillende ideeën om een bedrijf te starten dat een positieve impact moet hebben op de wereld? En groeit die niet snel genoeg? Of kun je niet kiezen uit de vele ideeën?

Ik las laatst over een methode die Kisiki Hai heet. Deze methode komt van de landschapsrestauratieprojecten van JustDiggit in Afrika en wordt al jaren succesvol gebruikt om bomen terug te brengen in een drooggevallen landschap.

Ik werd door deze methode geïnspireerd om deze toe te passen op jouw impact-bedrijf voor een betere wereld!

  1. CHAgua (Select)
  2. POgolea (Prune)
  3. Alama (Mark)
  4. TUnza (Protect)

 

Chagua (Selecteer)

De eerste stap is: leer het type bomen in jouw tuin of akker kennen. Waarvoor zijn ze te gebruiken en wat zijn de voordelen? Selecteer de bomen die jij wilt gebruiken. Kijk welke bomen obstakels kunnen vormen als ze groeien en welke je in het midden van je land wil hebben en waaromheen je andere activiteiten ontplooit.

Voor jouw bedrijf: kijk naar wat je al weet. Wat is jouw kennis? Wat zijn jouw vaardigheden en talenten? Welke ideeën heb je op de plank liggen? Selecteer de ideeën en projecten waar je niet alleen energie van krijgt, maar die ook (financieel) nuttig zijn.

 

Pogolea (Snoei)

Kies van de jonge boompjes en struiken die je hebt geselecteerd de beste twijgen en stammetjes. Snij van elke boom of struik alle andere stronken af zodat je maximaal 5 stronken overhoudt. Als je dat niet doet, zullen de stronken elkaar beconcurreren voor voedsel en zal het groeien lang duren.

Voor jouw bedrijf: kies van de beste projecten de deelprojecten die het meeste kans van slagen hebben. Welke zijn het meest levensvatbaar? Anders gaan de ideeën en projecten vechten om jouw energie en focus en zal het lang duren voordat een project tot grote hoogtes stijgt.

 

Alama (Markeer)

Markeer met een opvallende kleur jouw sterkste twijgen. Zodoende kan de gemeenschap zien dat deze boom gebruikt wordt voor het landschapsrestauratieproces.

Bind de levensvatbare twijgen samen zodat ze samen de hoogte in kunnen groeien. In plaats van in de breedte als een struik.

Voor je bedrijf: zet op je website en LinkedIn etc. duidelijk welke projecten jij bezig bent. Communiceer dat met jouw gemeenschap zodat ze jou kunnen helpen om die projecten te laten groeien.

 

Tunza (Bescherm)

Minstens twee keer per jaar bezoek je je akker om de groei van de bomen te monitoren. Snoei de boom weer en zorg dat de meest levensvatbare twijgen overblijven die de hoogte in kunnen groeien. Bescherm de jonge bomen met doornige takken tegen vee dat aan de boom knaagt.

Voor je bedrijf: Monitor elke week je voortgang. Hoeveel uur besteed je aan welke projecten? Hoeveel leverde het op? Dat hoeft niet per se het totaal aan ontvangen geld te zijn. Dat komt vanzelf op lange termijn. Je kunt ook indicatoren meten zoals het aantal nieuwe contacten, het aantal geschreven pagina’s, het aantal aanvragen, de totale hoogte van al je offertes.

Dus onthoud: CHAPOA TU!