Petra vertrekt volgend jaar naar Frankrijk om daar te wonen. Hoe maakt iemand, die zo’n behoefte heeft aan zekerheid, zo’n dappere stap?

Ze kwam in maart 2021 naar mij. Haar werk was saai geworden en ze vroeg zich af: “Is dit het nou?” Ze had het gevoel dat ze door aan het kabbelen was. Wat wil ik nou? En Waar ben ik nou goed in?

Ze kampte al langer met onzekerheid over zichzelf en had ook al eerder een coachingtraject gehad, maar dat was haar te zweverig en had niet geholpen. Van huis uit kreeg ze mee dat zekerheid heel belangrijk was. Daardoor had ze nooit echt een bewuste keuze gemaakt qua opleiding of werk.

Ze wilde in actie komen nu, meer lef tonen. Meer durven.

Ik vroeg haar naar haar ideale leven.

Ze schetste een beeld van een vrijer leven. Naar Spanje ofzo op een boerderij werken. Of rondtrekken. Meer vrijheid, maar met een veilige basis in Nederland.

Wat hield haar tegen? Angst dat ze alles kwijt zou reken. In de schulden zou komen en helemaal opnieuw moest beginnen. Of toe moeten geven dat het toch niet is wat ze verwachtte.

Omdat veiligheid zo belangrijk was, maakte we voor elke beer op de weg een actieplan. Veel hadden te maken met informatie opvragen, advies vragen, dingen op- en uitzoeken, in kaart brengen en in de zomer twee maanden op de boerderij werken om te proeven of het echt wat was.

Zo had ze aan het eind van het traject (april 2021) een duidelijk stappenplan. Het gaf haar meteen energie. Ze begon te stralen. “Wat fijn dat ik het nu eindelijk concreet heb!”

Ik belde haar vandaag, zes maanden na het traject, om te kijken hoe het ervoor stond. Ze vertelde dat ze afgelopen zomer naar Frankrijk is gegaan om te ervaren of het in de praktijk ook echt zo was zoals ze het in gedachten had. Verder had ze alle stappen uitgevoerd en had dus genoeg informatie verzameld. Ze heeft de beslissing genomen: ze neemt ontslag en vertrekt april 2022 naar Frankrijk. Haar droom achterna.

Wat heeft haar nou de knoop door laten hakken?

  • Maak een plan. Dan heb je op papier een stappenplan. Dan is het niet een grote ongrijpbare uitdaging, maar dan is het opgedeeld in behapbare items die je een voor een kunt afvinken. En je kunt het letterlijk van een afstandje bekijken.
  • Voer de stappen uit. Kom in beweging. Voer het stap voor stap uit.
  • Laat je informeren. Mijn makelaar adviseerde mijn huis te verhuren in plaats van te verkopen, omdat de markt voor mijn huis de komende twee jaar nog wel omhoog zou gaan. Het is fijn dat een professional meedenkt met je.
  • Ik kan dus over twee jaar gewoon terug in mijn huis als ik dat zou willen. Dat is een geruststellende gedachte.
  • Ik kan tussendoor in de winters logeren bij vrienden en mijn moeder. Dat heb ik kortgesloten en dus ook geen vraag meer.
  • Mijn moeder staat achter mijn plan. Dat geeft ook vertrouwen.
  • Een vriend zei “Een baan waar je het niet naar je zin hebt kun je altijd nog doen.” Tsja. Dat is ook zo. Ik kan hier blijven aanmodderen, of ik kan iets proberen ervan te maken. Ik kan altijd nog terugkomen in een baantje zoals ik nu heb. Ik heb een soort gevoel van “Ik heb niks te verliezen.”
  • Al met al heeft de coaching ervoor gezorgd dat ik deze stap heb genomen. De laatste sessie zit zes maanden erna nog in mijn hoofd.

Heb jij ook een droom, maar durf je de stap niet te nemen? Ik help je uitvinden wat je precies wilt en wat je tegenhoudt. Ik blijf gedurende het proces bij je om je te ondersteunen, en om je uit te dagen om dingen te doen die jij spannend vindt.

Interesse? Neem dan contact op voor een kennismakingsgesprek.

P.S. “Petra” is niet de echte naam van mijn cliënt, want ze heeft haar baan nog niet opgezegd.