Luister niet naar je lichaam

Waarom dit advies voor veel mensen een slecht idee is

Vaak hoor je mensen (zelfs voedingsdeskundigen) zeggen dat het belangrijkste is om naar je lichaam te luisteren. In dit artikel vertel ik je dat veel mensen er maar beter aan doen om hun gezonde verstand te gebruiken.

Natuurlijk moet je eten wanneer je honger hebt en drinken wanneer je dorst hebt, maar wanneer het gaat om wát je eet kunnen de meeste mensen maar beter niet luisteren naar hun lichaam. Dit gaat in tegen het advies van vele voedselexperts en zelfs spirituele leiders. Maar ik nodig je uit om het artikel uit te lezen en je gezonde verstand te gebruiken.

Kaas

Ik hoor vaak dat mensen wel minder vlees kunnen eten, maar niet kunnen stoppen met kaas. Dat ze echt regelmatig verlangen naar kaas. Betekent dit verlangen dat het lichaam kaas nodig heeft? Wetenschappers zoals Dokter Neil D. Barnard zeggen dat kaas verslavend is door de caseïne (of casomorfine) dat een verslavende werking heeft. Wanneer je dit Googled, dan krijg je weinig wetenschappelijke artikelen van voor- noch tegenstanders maar gewoon meningen. Houd verder rekening met de krachtige lobby van de zuivelindustrie en je begrijpt dat het moeilijk is voor de doorsnee consument om de juiste beslissing te nemen.

Maar er is nog een andere reden waarom het lichaam om kaas vraagt. Uit onderzoek is gebleken dat de overconsumptie van voedsel met een hoog vetgehalte uiteindelijk zorgt voor verslaving-achtige neuroadaptieve respons. Met andere woorden: als je vaak vet eet, wordt het verslavend. Dus moet je naar je lichaam luisteren als het om kaas vraagt? Ik zeg: gebruik gewoon je verstand. Dat kaas ongezond is door het hoge gehalte aan verzadigd vet, zout, hormonen, en cholesterol, dat moge duidelijk zijn.

Kaas

Ontbijtje?

Wanneer je niet goed gegeten hebt. Wanneer je bijvoorbeeld je ontbijt hebt overgeslagen. Waar heb je dan ‘s middags trek in? Als je slecht geluncht hebt: waar heb je dan s avonds trek in? In een steeltje broccoli? In een salade? Nee, natuurlijk niet: Je wilt een hamburger, een worst, een patatje mayo, een reep chocola, een pak koekjes, etc. Je wilt iets vettigs, iets met hoge calorieën.

Het menselijk lichaam is gebouwd om in schaarste te overleven. Het lichaam detecteert al een verschil van 10 calorieën in een voedselproduct. Het verkiest het product met meer calorieën (dis energie) boven de ander door het sturen van een positief signaal naar de hersenen. Daarom koos de mens tienduizenden jaren geleden al voor de net iets rijpere appel die 10 calorieën meer bevatte. Kun je nagaan als je slecht gegeten heb wat een megapositief signaal je hersenen krijgen wanneer je een patatje mayo eet! Omdat je te weinig hebt gegeten denkt je lichaam dat er voedselschaarste is en zegt dan dat het patatje het beste voedsel is om de schaarste te overleven omdat dit de meeste energie bevat.

Luisteren naar je lichaam wanneer het om vet, suiker of vlees vraagt? Denk eerst even na of je vandaag wel goed en genoeg gegeten hebt.

Emotie

Je hersenen bestaan uit verschillende delen met verschillende functies. Onder andere heb je een amygdala en een thalamus. Deze zijn ook met elkaar verbonden. Heel simpel gezegd wordt door deze twee delen aan een ervaring een emotie gekoppeld. Daarom denk ik bij het eten van speculaas niet alleen aan Sinterklaas, ik ervaar ook nog eens de emoties.

Er is eens een test gedaan met kinderen. Zij werden beloond en getroost met groente en fruit in plaats van snoep. Ze waren op een gegeven moment zo geconditioneerd dat ze getroost wilden worden met groenten en fruit. Dit experiment heb ik toegepast op mijn zoontje van vier, die nu altijd beloond en getroost wil worden met een bakje frambozen.

Dit is natuurlijk niet de standaard. Waarmee wil jij getroost of beloond worden? Taart, gebak, snoep, roomijs, etc. Waarom? Omdat bij de smaak ervan je allemaal happy emoties in je lichaam voelt. Zo ben je geconditioneerd.

Als je BBQ ruikt of proeft, denk je misschien aan uitgaan, een trukipan, bbq-en op Klein of Daaibooi, vakantie, de camping, noem maar op.

De volgende keer dat je lichaam om Ben&Jerry’s vraagt, denk even met je verstand. Heeft je lichaam echt suiker, zuivel en kleurstoffen nodig? Of krijg je er een gelukkig gevoel door door het koppelen van de smaak aan de gelukkige emoties van een gebeurtenis?

Donuts

Conclusie

Eten kan je een goed gevoel geven. Zeker als je dieet uit balans is, kun je verslavingen of verlangens hebben naar bepaald voedsel dat echt niet goed voor je is. Gebruik liever je gezond verstand. Wat eet je als je ziek bent? Vlees, boter, kaas en chocola? Of fruit en groente? Een groentesoepje of een t-bone steak?
Wat is gezonder? Patat of gekookte aardappels?
Wat is gezonder? Cola of water?
Wat is gezonder? Twee geperste sinaasappels zonder vruchtvlees of twee hele sinaasappels eten? Wat is gezonder een handje winegums of een handje dadels?
Een biefstuk of een bord bruine bonensoep?
Wat is het beste ontbijt: een gebakken ei met kaas en spek? Of een bord havermout met amandelmelk, banaan, appel, blauwe bessen, en kaneel?

Je gezonde verstand weet de antwoorden zonder ervoor gestudeerd te hebben.

Als je weet wat gezond eten is maar het lukt je toch niet om gezond te eten, praat dan eens met een coach. Het kan namelijk liggen aan sociale druk van buitenaf, gebrek aan zelfvertrouwen of durf, gebrek aan doorzettingsvermogen of discipline, etc.