“The earth has music, for those who will listen”

– Reginald Holmes

 

Sinds een paar weken hoor ik vele vogels weer beginnen te zingen. Het begon met de kool- en pimpelmees. Daarna hoorde ik vlakbij een zanglijster elke ochtend zijn lied ten gehore brengen. Ook hoorde ik weer de grote bonte specht roffelen en de groene specht van het park “hinniken”. En zoals elk jaar rond deze tijd, precies op het hoekje van het park, was een paartje staartmezen aan het kwetteren en voorbereidingen aan het treffen voor een nest. Sinds twee dagen is daarbij het zomerse gezang van een groenling bijgekomen.

Ook komen de krokusjes uit de grond. Zeker op een dag als vandaag kun je dan genieten van de zang van alle vogels en de schoonheid van opkomende bloemen. Als je dus bereid bent om te luisteren, schrijft Reginald Holmes.

De zang van vogels, de schoonheid van bloemen, een zonsondergang… het zijn allemaal reminders om weer in het hier en nu te komen. Gewoon observeren. Niet labelen, zoals ik aan het begin van deze post deed.

Het observeren van de natuur brengt je in het hier en nu en stopt het dwangmatige denken.

In principe is er niks mis met negatieve emoties. Ze zijn een mooi waarschuwingssignaal. Maar als je erin blijft hangen, beperkt het je creativiteit, concentratie, objectiviteit en focus. Dus wanneer je blijft hangen in negatieve emoties zoals angst, boosheid, schaamte, verdriet, spijt etc. Ga de natuur in en focus je op alles wat je kunt horen, ruiken, voelen en zien. De lente leent zich daar uitstekend voor.