Natuurlijk leiderschap van een narcis

Wat zijn belangrijke waarden voor leiderschap? Wat is jouw visie op jouw leiderschap? Wat hebben medewerkers aan jou?

Deze narcis geeft op dit moment een presentatie aan haar collega’s. Dit is een onderdeel van module 14 van het programma “Natuurlijk Leiderschap”. Zij vertelt over de inzichten die zij de afgelopen tijd heeft gekregen. Zij is duidelijk hard gegroeid in haar ontwikkeling. Het feit dat ze als eerste en enige openstaat, is geen teken van superioriteit. Het is een teken van zich kwetsbaar durven opstellen tegenover haar collega’s.

Bloemen

Deze narcis begon het traject met narcistische trekjes. Ze was voornamelijk bezig met het nastreven van haar eigen geluk, gedroeg zich dominant ten opzichte van anderen, was obsessief ambitieus en had een gebrek aan inlevingsvermogen. Ze dacht dat ze goed inzicht in zichzelf had, dat ze communicatief vaardig was en goed verbonden met haar collega-narcissen. De 360-gradenreflector die haar collega-narcissen hadden ingevuld lieten echter een heel ander beeld zien. Er was werk aan de winkel!

Ze zag in dat ze meer gefocust was op controle, het bij elkaar houden van alle narcissen en het oplossen van problemen, dan op groei en ontwikkeling. Ze was aan het duwen en trekken. Wat hier paste is het gezegde: “Gras groeit niet harder door eraan te trekken.” Sterker nog, het was doodvermoeiend!

Tijdens het programma leerde ze dat ze pas een natuurlijk leider kan zijn wanneer ze in verbinding staat met zichzelf, haar collega-narcissen en de buitenwereld. Ze leerde dat een natuurlijk leider authentiek, open en transparant is. Ze durfde uiteindelijke de controle los te laten en stond vanaf vandaag letterlijk open voor nieuwe ideeën.

Bloemen

Die open en transparante houding stimuleerde en inspireerde de andere narcissen om het beste uit zichzelf te halen en verantwoordelijkheid te nemen voor hun bijdrage aan de gezamenlijke groeidoellingen van deze groep narcissen.

Als je met mensen samenwerkt, ben je zelf het belangrijkste instrument dat je inzet. Je eigen leiderschap gaat over jouw innerlijke houding, intrinsieke motivatie en drijfveren ten opzichte van je werk en je relaties. Die houding bepaalt te kwaliteit van je leven en je werk. Hoe authentieker en natuurlijker je bent, hoe meer je er voor anderen kunt zijn en hoe meer vreugde jij zult ervaren.

Wil je meer weten over mijn leiderschapsprogramma? Wil je een keer met mij hierover van gedachten wisselen? Neem dan contact op via Dan plannen we een telefoongesprek of een kopje thee/koffie!