Waarom zijn we zo gevoelig voor kritiek? En zo ongevoelig voor complimenten?

In 2022 gaf ik 30 trainingen over een methode genaamd DISC. Na elke training moesten de deelnemers een evaluatie invullen die ik kort erna kon inzien in een Excel-bestand. Ik haalde er waardevolle tips uit hoe de training beter kon. En werd ook blij van de vele complimenten. De deelnemers gaven ook een cijfer. Wekenlang kreeg ik cijfers van 7 tot 10.

Niks aan de hand dus.

Totdat ik een keer een 5 ertussen zag staan. Mijn hart schoot in mijn keel. Zag ik het goed?! een vijf?! Met een bonkend hart las ik haar verdere commentaar, en nog voordat ik de zin begonnen was, was ik het al niet met haar eens. Ik verdedigde me in mijn hoofd tegen dit onrecht. Ik kon die nacht maar slecht slapen en moest er nog dagen aan denken.

Ander voorbeeld: Ik was mij aan het certificeren voor een coach-methode. Ik moest een coach-sessie opnemen die werd nagekeken door 3 anonieme collega’s: een peer-review.

Ik las de reviews door. Twee waren positief en ik schonk nauwelijks aandacht aan de complimenten. Maar die derde… Die was vrij negatief. Heel streng. Ze vond de sessie maar matig. Ik kookte van binnen. Hoe durft zij/hij?

 

Gevoeligheid

Door evolutionaire redenen zijn we gevoeliger voor gevaar en pijn dan voor positieve dingen. Het was immers belangrijker om te onthouden dat je bijna was overleden door een beet van een giftige slang, zodat je die de volgende keer wel zou vermijden. Of een giftige bes of gevaarlijk roofdier. Veel belangrijker dan te onthouden waar die mooie bloemen stonden of welke kleuren die mooie vlinder had.

Dat is ook de reden dat uit verschillende onderzoeken is gebleken dat tegenover elke kritiekpunt, tussen de 3 en 5 complimenten moeten staan. Dit geldt voor het opvoeden van kinderen net zoals het motiveren van een team/collega.

Wat doe jij als leider? Straffen of complimenteren? Straffen als iemand te laat komt, of complimenteren als diegene een keer op tijd komt?

Straffen werkt vaak sneller. Direct zie je verandering in gedrag of emotie. Complimenteren duurt langer.

Straffen kost alleen zo veel op lange termijn: energie, de relatie, vertrouwen, motivatie.

Neem contact met me op voor het 6-weekse Mental Fitness programma. Daarin leer je wat de effecten zijn van communicatie, van complimenten en straffen. Kortom, je leert betere resultaten te halen én het welzijn van het team te verbeteren door positieve emoties in plaats van negatieve.