De onzichtbare vijand van jouw droombaan

“Hoe gaat het met je?”

“Gaat wel. Druk. Ben blij dat mijn zoontje weer naar school gaat. Gister was hij een dag thuis omdat de meester ziek was. Ik kreeg gelijk weer flashbacks naar de school-loze corona-tijd. Ik vind het echt zwaar om thuis te werken met een kind.”

“Dat snap ik.”

Nadat we bijgepraat waren vroeg ik hoe het stond met haar toekomstplannen om voor haarzelf te beginnen.

“Nou weet je, het lijkt een kwestie van tijd te zijn. Ik bedoel: de dag begint, kind naar school brengen, dan naar werk. Vaak ga ik maar door en door en lunch niet eens en dan kijk ik op de klok en is het ineens 17:30u. Dan moet ik mijn zoontje van school halen. Ik ben dan kapot en heb niet eens meer de fut om te koken. Mijn vrienden verklaren me voor gek! Het lijkt dat de tijd ook niet rijp is nu om voor mezelf te beginnen.”

“En wanneer is de tijd rijp?”

“Nou, eigenlijk heb ik een mooie aanbieding gekregen om als freelancer aan de slag te gaan bij een klein bedrijf dat ik ken. Ik kan daar…”

“…organisatieadvies geven en met ouderen werken?”

“Ja! Heb ik dat al verteld?”

“Ja… over die aanbieding heb je maanden geleden al gepraat. “Het was een mooie kans” zei je, “om veilig, kleinschalig in een vertrouwde omgeving uit te proberen wat het betekent om zzp’er te zijn.””

“Ja die dus. Daar heb ik dus nog niets mee gedaan.”

“Wat is dan eigenlijk het probleem?”

“Nou, ik weet niet of ik die werkzaamheden wel naast mijn huidige baan mag uitvoeren van mijn baas. En ik weet niet of ik er wel de tijd voor heb. En kan ik dan wel genoeg tijd en aandacht aan mijn zoontje besteden? En kan ik dat wel: boekhouding? En krijg ik dan wel voldoende inkomen?”

“Okay, en hoe kun je erachter komen of dat mag?”

“Ja… Ik kan de vraag wel ergens binnen mijn organisatie stellen hoe dat werk met werkzaamheden naast je baan; wat wel en niet mag.”

“Dus wat is dan eigenlijk het probleem?”

“Ja, weet je, eigenlijk wil ik helemaal niet met ouderen werken op dit moment. Ik kan het wel, maar ik wil het niet.”

“Wat wil je dan wel?”

“Ja, organisatieadvies geven.”

“En wat kun je daaraan doen?”

“Ik kan best met dat bedrijf in gesprek. Het is een jong en klein bedrijf en ik ken ze. Ik kan best mijn behoeftes aangeven en aangeven wat ik wel en niet leuk vind om te doen.”

“Okay, zal ik je daar een keer kosteloos op coachen om te kijken wat er nodig is om jouw droom werkelijkheid te maken?”

“Nou, eigenlijk wil ik dat niet.”

“Hoe komt dat?”

“Ik ken mezelf. Ik ben bang dat ik dan allemaal dingen op mijn hals ga halen. En ik heb al zo weinig tijd en energie. Ik ben bang dat ik dan echt op een burn-out afga. Ik ben ook streng voor mezelf; Ik moet dan echt een succesvol eigen ondernemer zijn aan het eind van een coachingtraject. Een andere optie is er dan niet.”

“Je weet precies wat je moet doen…”

“Ja, maar ik schuif het allemaal voor me uit…”

Herken je bovenstaand verhaal? Je hebt een droom en die heb je al maanden, zo niet jaren. Je zit met allemaal twijfels en vragen in je hoofd.

 • Ben ik niet te oud?
 • Ben ik niet te jong?
 • Is er wel markt voor mijn idee?
 • Heb ik wel de juiste papieren?
 • Heb ik wel genoeg ervaring?
 • Is dit wel de juiste tijd?
 • Zal ik wel genoeg geld ermee verdienen? Kan ik de hypotheek wel blijven betalen?
 • Kan ik het wel? Ben ik wel goed genoeg? Er zijn vast anderen die het beter kunnen dan ik.

Allemaal twijfels die ervoor zorgen dat je in je comfort zone blijft. Ook al is je werk niet leuk nu: je weet wat je hebt. Je kent je werkzaamheden en kunt goed inschatten hoe een week eruitziet. Bovendien ben je verzekerd van een salaris aan het einde van de maand. Zekerheid. Heerlijk!

Ondertussen verlies je steeds meer het plezier in je werk. In het weekend heb je een dag nodig om bij te komen dus blijft er nog maar 1 dag over om leuke dingen te doen. En zondagmiddag zakt alweer de moed in je schoenen want morgen moet je weer naar werk.

Langzaam maar zeker kabbel je richting een burn-out of bore-out.

De onzichtbare vijand van jouw droombaan

Wat is nou de onzichtbare vijand die deze vrouw tegenhoudt om haar droom te achtervolgen? Een grote factor is het beeld in haar hoofd van alle dingen die ze moet gaan doen om zelfstandig ondernemer te worden.

 • In haar hoofd is het een grote brei aan dingen die ze moet doen en kunnen. Dit ziet er een beetje zo uit maar veel chaotischer en het loopt allemaal door elkaar:
 • Uren uitzoeken aan wie ze kan vragen of ze wel ZZP’er mag zijn naast haar werk. Waar moet ik beginnen met zoeken?
 • Een moeilijk gesprek houden met de leidinggevende dat ze minder wil werken. Dat gaat hij vast niet leuk vinden. Ze denken dan dat ik niet meer gemotiveerd ben.
 • Ik moet vast allemaal opleidingen gaan doen. Daar heb ik helemaal geen tijd voor.
 • Ik moet me aanmelden bij de KvK, de belastingdienst. En misschien nog wel veel meer instanties, moet ik allemaal uitzoeken!
 • Ik moet mijn boekhouding gaan doen. Dat kan ik helemaal niet en heb ik ook geen zin in. Hoe vind ik een boekhouder?
 • Als ik naast mijn baan heb dan verlies ik mezelf en ga ik nog meer uren per week werken. Ik heb daar de tijd en energie helemaal niet voor. Dan word ik ook nog eens een chagrijnige moeder.

“Nee laat maar! Ik stel het wel uit. Nu is niet de juiste tijd.”

In haar hoofd is het een grote grijze wazige brei van twijfels. Wat helpt is om de benodigde stappen op papier te zetten. Haal het uit je hoofd en zet het op papier. Dat is de eerste stap naar overzicht. Meestal valt het aantal dingen die je moet doen reuze mee. Bovendien is het dan niet meer 1 grote massa, maar afzonderlijke stappen die je een voor een in jouw tempo kan nemen.

Het doel van mijn coaching is niet om nog meer hooi op je vork te halen, om nog meer dingen in je dag te proppen, om nog meer acties te krijgen op je to-do-list.
Het doel is om te zorgen dat je je dagelijks focust op de dingen waar jij energie van krijgt.

Hoe zou het zijn als jij weer de regie over je leven zou hebben? Dat jij jouw ideale leven stap voor stap creëert. Een leven waar je energie van krijgt. Werk doet waar je zin in hebt om naartoe te gaan. Tijd, energie en aandacht te hebben om te kunnen schenken aan vrienden, familie en kinderen…

Je hoeft het niet allemaal alleen te doen. Ik kijk met je mee.

Zet de eerste stap en boek nu een kosteloze sessie met mij waarin we de eerste stappen formuleren naar een leven op jouw voorwaarden.