Lijkt het in jouw leven alsof je altijd problemen hebt? Dat alles tegenzit? In dit artikel schijn ik licht op een patroon waardoor sommige mensen zichzelf in de weg zitten en wat je eraan kunt doen om dat patroon te doorbreken.

Veel van mijn klanten krijgen een kick van het oplossen van problemen. Ze fixen het. Daar zijn ze goed in. Ze zijn echter niet of niet lang trots op het resultaat. Ze gaan weer op zoek naar de nieuwe uitdaging.

Vaak doen ze dit vanuit een behoefte aan invloed op de situatie. Controle. Inspraak. Dat heeft hun rust en happiness. (Denken ze.)

Misschien geeft het rust op de korte termijn, maar op de lange termijn zijn ze vaak juist opgebrand, ongelukkig en gefrustreerd. Dingen lijken op een gegeven moment uit de hand te lopen.

En wanneer dat gebeurt, geven ze nog een zetje na. Of een schop na. Ze snauwen en schreeuwen daar mensen om heb heen. Want zelfs als het fout gaat, dan willen ze wel degene zijn die deze situatie heeft gecreëerd.

“Als ze mij een lul willen vinden, dan wil ik wel degene zijn die daarvoor heeft gezorgd!”

Hahaha. Klinkt gek hè? Toch doen veel mensen dat!

 

Alles lijkt tegen te zitten

Herken je dat? Dat alles op dit moment tegen lijkt te zitten?

Dat heb je grotendeels zelf gecreëerd! Je bent op zoek naar problemen en drama. Om te fixen. Om op te lossen. Om invloed op te hebben. Als er geen drama is, dan creëer je dat wel. Anders verveel je je.

 

Oorzaak

Waar komt dit gedrag vandaan?

Ze willen in controle zijn. Invloed uit kunnen oefenen. Soms komt dit omdat ze nooit geleerd hebben om om te gaan met teleurstellingen in het leven.

Nooit geleerd dat het soms gewoon kan tegenzitten en dat dat okay is.

Ze denken dat ze het beste uit mensen krijgen door ze te pushen en hen uit hun comfort-zone te jagen. Ze willen het onmogelijke doen. Tegen alle verwachtingen in. Ze willen niet dat anderen controle over hen hebben. Ze willen zelf hun happiness creëren; dat het niet afhankelijk is van andere mensen.

 

Gevolg

Het gevolg is dat anderen onzeker kunnen worden. Relaties kunnen verslechteren door deze recht-door-zee communicatie die gepaard gaat met negativiteit.

Het zorgt ook voor frustratie omdat veel dingen in het leven nou eenmaal niet te beheersen/beïnvloeden zijn.

 

Conclusie

Soms lijkt het alsof alles tegen zit en iedereen tegen je is. Het is frustrerend en uitputtend.

Maar soms is jouw aandeel daarin groter dan je denkt. Je houdt van problemen omdat het weer een kans geeft om invloed uit te oefenen. Controle te hebben.

Jouw directe en harde manier van communiceren is niet altijd de manier waarop anderen verbinding maken, dus daardoor gaan deze relaties kapot.

Hoe kun je toch gebruik maken van jouw talenten én rust ervaren én relaties verbeteren? Neem contact met me op voor het 6-weekse Mental Fitness programma. Daarin leer je beter te communiceren en controle te hebben over jouw mind in plaats van externe omstandigheden.