In 2002 had hij zijn baan opgezegd en ging reizen door Azië en Australië. Daar pakte hij ergens een Time Magazine op en las iets verontrustends. Het artikel ging over het verlies van biodiversiteit, te veel CO2-uitstoot en de dreigende klimaatverandering. Op diezelfde reis zag hij zoveel mooie natuur dat hij bij zichzelf dacht: “Dat gaan we toch niet allemaal kapot maken? Als ik ooit weer aan het werk ga, ga ik mijn saleskennis inzetten voor duurzaamheid. Wat kan ik als individu doen? Waar kan ik het verschil maken?”

Na Australië begon Ric Houwen bij Eneco en werkt nu al meer dan 10 jaar als manager commercie bij Anexo. Zo helpt hij al 20 jaar organisaties met verduurzamen.

 

Je noemt jezelf klimaatveranderaar. Welk inzicht wil je andere changemakers/koplopers geven?

Verenig jezelf. Je kunt wel in je eentje het klimaat proberen te veranderen, maar met een groep maak je meer impact. Ook binnen een bedrijf, door mensen de groene boodschap te laten omarmen en actie te ondernemen.

 

Hoe doe je dat binnen een bedrijf dan?

Ten eerste door samen met collega’s een duurzame missie en visie te vormen. Jezelf de vraag stellen: waarvoor is ons bedrijf hier op aarde, wat wil het bijdragen aan de maatschappij? Om dit dan om te zetten in actie. Duurzame diensten ontwikkelen en deze actief bij klanten aandragen, hen helpen een stap te zetten. Die op hun beurt weer andere bedrijven inspireren. Zo zorg je als bedrijf voor beweging, als een steen in de vijver die zorgt voor een rimpel, dan een golf wordt waarop anderen kunnen meegaan.

Je moet een kritieke massa krijgen. Pas als iedereen maatregelen neemt, dan krijg je momentum. Als je niet meegaat op de duurzame trein, snij je jezelf ook in de vingers. Leveranciers en klanten vragen of je aan de milieunormen voldoet. Anders doe je simpelweg niet mee met aanbestedingen. Uit de Dow Jones sustainability index blijkt dat bedrijven die duurzaam investeren, het aanmerkelijk beter doen. (Red.: Lees ook in dit artikel van Change.inc waarom groen het zo goed doet.)

Maar wees ook actief buiten je werk. Als individu denk je misschien: ik ben een druppel op een gloeiende plaat, maar wanneer je gaat delen, elkaar versterken en collectief je visie gaat uitdragen, dan sluiten mensen zich aan. Dan krijg je aandacht, word je serieus genomen. Ga met een groep voor een thema staan. Bijvoorbeeld als je zonnepanelen wilt. Je kunt in de wijkvereniging kennis delen over de techniek, welk bedrijf de beste service, garantie en kwaliteit levert, met een collectief kun je betere inkoopprijzen krijgen en je kunt de taken onderling verdelen. Ik heb zelf bijvoorbeeld een e-mail gestuurd naar de buurt over het vergroenen van daken met de vraag wie er mee wil doen en het verzoek de e-mail door te sturen. Uiteindelijk deden 15 bewoners mee.

Ik ben ook actief als bokscoach/ bokstherapeut waarbij ik jeugd en volwassenen bewuster maak van wie ze zijn, van wat ze willen bijdragen aan anderen, aan een duurzamere wereld en wat daarvoor nodig is. Mooi en dankbaar werk met impact.

Lees meer over de zin en onzin van impact maken in dit artikel.

 

Wil jij nog effectiever worden als Changemaker?

Of wil je uitvinden hoe jij impact kan maken? Ik coach changemakers zoals jij. Neem dan nu contact op voor een vrijblijvende kennismaking.