Normaal zegt men “Gooi geen oude schoenen weg voordat je nieuwe hebt.”

Dat kan een wijze raad zijn. Soms is het beter je baan niet op te zeggen vóórdat je een nieuwe hebt. Soms is het tegenovergestelde waar:

Ik stond van de week in de sportschool. Ik had een shirt aan dat ik al lang heb. En hij rook niet meer naar lavendel, ook al had ik hem net gewassen. Ik dacht bij mezelf “dit is de laatste keer dat ik deze draag.” Tegelijk dacht ik: “Ik heb nu voor de tiende keer een déjà-vu.”

Vandaag kleedde ik me om voor de fitness. Wat denk je? Pak ik weer dat shirt uit de kast. “Nu ben ik het zat!”, dacht ik. Ik gooide het weg. De opruim-goeroe Marie Kondo adviseert om even het item te bedanken voor zijn trouwe service. Dus ik zei even “bedankt.”

Ik fietste naar de sportschool. Het regende pijpenstelen. Ik deed mijn regenpak aan. Op de fiets sijpelde de regen gewoon door de regenbroek dus werd ik tot op mijn sokken aan nat. En ik dacht “Ik moet echt een nieuwe kopen.” Ook dat had ik al 10x meegemaakt. Thuis flikkerde ik het onding in de prullenbak. Met nog net even het door Marie Kondo geadviseerde “Dankjewel!”

Ook vandaag: ik haalde het beddengoed van de bedden en zag dat de kussens vergeeld en zacht waren. Het kussen scheurde een stukje open en de vulling schoot door de kamer. Ik dacht: “Ik moet nu echt nieuwe kussens kopen.” Je raadt het al: ik had ook al tien keer in deze situatie gestaan. Ik moest die dingen nu echt weggooien. Als ik dat niet doe, dan ga ik morgen weer niet naar de winkel om nieuwe te kopen.

Ruimte creëren

Zo doe je dat ook met relaties die je niet meer dienen. Niet dat relaties te vergelijken zijn met een oude schoen of wegwerpartikelen, maar zolang je blijft vasthouden aan iets wat niet werkt, ontstaat er ook geen ruimte voor een nieuwe relatie. Vergeet ook hier niet je aanstaande ex te bedanken voor de afgelopen tijd.

Het is natuurlijk fantastisch als je een mooie stip op de horizon hebt die “lonkend” is. Die je de toekomst intrekt. Intrinsieke motivatie. Maar soms moet je gewoon even de noodzaak creëren. Even de pijn creëren zodat je in actie komt.

Ik herinner me een verhaal van Jim Rohn. Hij vertelt over een man die zijn shotgun pakt. Hij loopt naar buiten. Loopt naar het oude barrel van een auto die bij hem op de oprit staat. Schiet de banden lek, schiet de ruiten in, en schiet de motor kapot en zegt: “Vandaag is de laatste dag dat ik in dat gênante barrel heb gereden!”

“De schepen achter je verbranden”, noemen ze het ook weleens. Point of no return. Conquer or die.

Soms moet je eerst zeker zijn van een nieuwe baan voordat je de oude opzegt. En soms moet je eerst je huidige baan opzeggen om creatief te worden om die nieuwe baan te vinden.

Soms moet je eerst spaargeld hebben om een nieuwe business te lanceren. En soms moet je gewoon beginnen zonder kapitaal, zodat je creatief wordt in het vinden van oplossingen en klanten.

Soms moet je gewoon dingen eerst loslaten, afscheid nemen, om ruimte te creëren zodat nieuwe mensen, kansen en dingen toetreden in je leven.

Vandaag verover ik een nieuw sportshirt, een nieuw regenpak en nieuwe kussens… Je moet ergens beginnen.