Iedereen loopt rond met een beeld van zichzelf. Voor de één een prachtig beeld, voor de ander een schrikbeeld.

Zelfwaarde en zelfvertrouwen zijn woorden die daarmee te maken hebben, uiteraard.

Waar wordt die zelfwaarde en dat zelfvertrouwen op gebaseerd? Mensen gebruiken uiteenlopende dingen om hun zelfwaarde op te baseren:

  • Kennis: Hetgeen je weet.
  • Uiterlijk: Hoe je eruitziet.
  • Vaardigheden: Wat je kan.
  • Connecties: Wie je kent.
  • Bezit: Wat je hebt.
  • Afkomst: Wat je voorouders hebben gepresteerd.
  • Enzovoorts.

Het is een beeld wat je van jezelf hebt gemaakt. En het is altijd in vergelijking met anderen. En helaas is er altijd iemand die er beter in is. Deze manier van een positief zelfbeeld te krijgen heeft dat ook nooit een lange houdbaarheidsdatum. Daarom hebben de meeste mensen een gebrek aan zelfwaarde of een laag zelfbeeld.

 

Stemmen

Sommige mensen proberen het zelfbeeld een beetje positiever te maken door affirmaties. Maar ook dit is slechts een tijdelijke oplossing. Vroeg of laat neemt het effect af, of wordt het tegendeel van de affirmatie weer bewezen.

Een voorbeeld:
Mijn klanten zijn vaak Hyper-Achievers. Of beter gezegd, leven met een Hyper-Achiever-stem in hun hoofd. Hyper-Achievers ontlenen hun zelfwaarde aan wat ze bereiken. Voor de Hyper-Achiever is het echter nooit genoeg. Steeds als de persoon iets bereikt komt de Hyper-Achiever-stem met iets anders dat bereikt moet worden om jezelf waardig te vinden. Er komt geen einde aan.

 

Dus wat is de oplossing?

De eerste stap is bewustwording van deze stem.

De volgende stap is beseffen dat deze stem niet goed voor je is. Dat lijkt logisch maar sommige mensen zeggen dat ze deze stem nodig hebben om in actie te blijven om dingen te bereiken. Deze Hyper-Achiever-stem zegt namelijk “als ik je niet met een zweep in beweging hou, zou je lui worden of gemakzuchtig of laks.”

Maar beeld je nou eens in dat je zou samenwonen met een persoon die jou zo zou behandelen als jouw innerlijke stem! Dan zou je gillend weg gelopen zijn. Als het je partner zou zijn, zou je de relatie al lang hebben verbroken. Iemand die zo kritisch op jou is zoals jij doorgaans bent.

Vaak zijn deze twee stappen al voldoende. Bewustwording van deze stem, is als zonnestralen voor een vampier.

Als de stem toch blijft doorratelen, is de derde stap het onderbreken van de stem door te focussen op iets in het hier en nu. Iets wat altijd in het hier en nu is, zijn je zintuigen en ademhaling. Extreem focussen op gevoel in je handen of focus op je ademhaling helpt om de stem te onderbreken en uiteindelijk af te zwakken. Dit is geen eenmalige oefening, maar een blijvende gewoonte zoals het gaan naar de sportschool. Het vergt oefenen. No short-cuts.

Door coaching kun je je bewust worden van de stem die jou in de greep houdt. De gedachten en bijbehorende emoties. Neem contact op om jouw beperkende stemmen te ontdekken.