De wereld van vandaag verandert snel. Zeker als je werkt in de duurzaamheidssector. We vergeten dat vaak om stil te staan bij onze prestaties en deze te waarderen. Veel van mijn klanten blijven in plaats daarvan streven naar meer. Ze gaan harder werken en zijn streng voor zichzelf.

Het is echter belangrijk om te leren om tevreden met jezelf te zijn en je prestaties. Het werk dat je aflevert. Waarom? Omdat je dan je mentale en fysieke welzijn behoudt.

In dit blog verken ik een paar strategieën om minder streng voor jezelf te zijn en vrede, rust en tevredenheid te vinden in jouw leven.

 

1. Accepteer jezelf zoals je bent

Een van de belangrijkste stappen naar tevredenheid met jezelf is het accepteren van jezelf zoals je bent. Je stelt vaak onrealistische verwachtingen voor jezelf en als je daar niet aan voldoet, voel je dat je aan het falen bent. “Het moet beter, sneller, efficiënter!” roept de stem in je hoofd.

In plaats van te focussen op je zwaktes, moet je je richten op je sterke punten en wat jou uniek maakt. Jezelf accepteren zoals je bent zal niet alleen helpen om je zelfverzekerder te voelen, maar het zal ook helpen om realistischere doelen voor jezelf te stellen.

 

2. Vier je prestaties

We hebben allemaal prestaties, groot en klein, waar we trots op mogen zijn. Het is belangrijk om de tijd te nemen om deze prestaties te vieren, hoe klein ze ook lijken. Of het nu gaat om een promotie op het werk, het voltooien van een project of het leren van een nieuwe vaardigheid: neem de tijd om je successen te erkennen en te vieren.

Het vieren van je prestaties zal je helpen om meer tevreden te zijn met jezelf en je de motivatie geven om te blijven streven naar je doelen. Hoe vier jij je prestaties?

 

3. Wees vriendelijk voor jezelf

We praten vaak tegen onszelf op manieren waarop we nooit tegen iemand anders zouden praten. We maken onszelf belachelijk over fouten en mislukkingen, maar deze negatieve zelfpraat is schadelijk voor onze mentale gezondheid. Als je huisgenoot zo tegen je zou praten, zou je die persoon al lang de deur hebben gewezen.

In plaats van streng te zijn voor jezelf, wees vriendelijk voor jezelf. Behandel jezelf met dezelfde compassie en begrip zoals je dat met een vriend/vriendin zou doen. Dit zal je helpen om meer ontspannen en minder gestresst te voelen, zodat je je kunt richten op je doelen en prestaties.

 

4. Stel realistische doelen verwachtingen

Sommige van mijn klanten stellen zichzelf grootste doelen voor. Soms halen ze die zelfs. Er is zo’n quote: “Aim for the moon, even if you miss, you’ll land amongst the stars.”

Als klanten echter worstelen met tevredenheid over zichzelf, is het soms beter om realistische doelen te stellen. Wanneer zij namelijk onrealistische doelen stellen, kunnen ze in hun ogen falen, en dit kan demotiverend werken. Stel in plaats daarvan doelen die uitdagend maar haalbaar zijn. Dit zal je helpen om meer tevreden te voelen wanneer je ze bereikt en het zal je de motivatie geven om te blijven werken aan je doelen.

Of, voor ambitieuze mensen: stel ambitieuze doelen, maar wees realistisch in de verwachting over hoe snel je die doelen behaald. Accepteer op elk moment van het proces waar je bent, en ga gestaag door met werken naar het ambitieuze doel. Stapje voor stapje.

 

5. Richt je op de reis, niet alleen op de bestemming

We raken vaak zo gefocust op het bereiken van onze doelen dat we vergeten om te genieten van de reis. De reis is net zo belangrijk als de bestemming en we zouden de tijd moeten nemen om ervan te genieten. Dit betekent dat we aanwezig zijn in het moment en genieten van de kleine dingen onderweg.

Ik merk dat soms als ik aan het tennissen ben en negatieve emoties heb. Dan merk ik dat ik alleen maar bezig ben met winnen, en niet met het feit dat ik gezond ben, in de zon sta en omgeven ben door natuur. Wanneer we ons richten op de reis, zijn we meer geneigd om tevreden te zijn met onszelf en onze prestaties.

Sterker nog, je kunt zelfs tevredenheid voelen los van het wel of niet presteren.

 

6. Oefen dankbaarheid uit

Dankbaarheid is een krachtig hulpmiddel om tevreden te zijn met jezelf en jouw prestaties. Ik hoor Tony Robbins vaak zeggen: het is onmogelijk om dankbaarheid en een negatieve emotie tegelijk te voelen.

Wanneer je dankbaarheid beoefent, richt je je op de positieve dingen in je leven en dit kan je helpen om meer tevreden en blij te voelen. Neem de tijd om na te denken over de dingen waar je elke dag dankbaar voor bent, hoe klein ze ook lijken. Dit zal je helpen om meer positief en optimistisch te voelen over je leven.

 

Conclusie

Leren tevreden te zijn met jezelf en je prestaties is essentieel voor het behoud van een goede mentale gezondheid en je algemene (fysieke) welzijn. Door jezelf te accepteren zoals je bent, je prestaties te vieren, vriendelijk te zijn voor jezelf, realistische doelen te stellen, je te richten op de reis en dankbaarheid te beoefenen, kun je leren om meer vrede, rust en tevredenheid te voelen in je leven. Onthoud dat minder streng zijn voor jezelf niet betekent dat je moet stoppen met streven naar je doelen. Het betekent dat je onderweg vriendelijk bent voor jezelf en je successen viert, hoe klein ze ook lijken.

 

P.S. Bovenstaande begrijpen is niet hetzelfde als bovenstaande doen. Dus ga ermee aan de slag om de effecten te voelen. Welk van bovenstaande 6 punten ga jij mee aan de slag? Wanneer? Hoe ga je jezelf eraan herinneren?

P.S. 2 Begrijp je al het bovenstaande, en heb je alles al geprobeerd en lukt het nog niet. Gaat het gevoel van ontevredenheid niet weg? Kans dat je veel in je hoofd zit en weinig in je lichaam.