Wat heb ik nou met droogte in Afrika te maken?

Waarom moet ik strijden tegen een uitbreiding van een vliegveld in Portugal?

Waarom moeten wij meebetalen aan problemen elders in de wereld?

Dat zal ik je vertellen. En aan het einde van dit artikel verklap ik wat Ubuntu is.

 

Trekvogels

Wie wil in het voorjaar nou niet de nachtegaal in de Nederlandse duinen horen zingen? Die overwintert in tropisch Afrika.

De Tjiftjaf en de Groenling, vogeltjes die we allemaal graag in de lente weer willen horen fluiten, overwinteren in Spanje, Portugal en Marokko.

De boerenzwaluw die in de Hollandse schuren broedt, viert in de winter zijn vakantie in het gebied van Angola tot Ivoorkust.

De gierzwaluw die mij met zijn “schreeuw” hoog in de lucht altijd een zomers gevoel geeft, overwintert in het gebied tussen Mali en Congo.

Maar ook de prachtige blauwborst, tuinfluiter en fitis overwinteren in Afrika. De prachtig zingende Fluiter overwintert bijvoorbeeld in het gebied van Senegal tot Kenia.

Een reden om vogels te beschermen, is dat ze ervoor zorgen dat er geen insectenplaag komt. Denk aan muggen in de zomer. De gierzwaluw verzamelt bijvoorbeeld honderden insecten per dag voor zijn jongen.

En dat vliegveld?

Er zou een nieuwe luchthaven aangelegd worden op de zuidelijke oever van de Taag bij Lissabon, omdat de huidige luchthaven niet meer toereikend zou zijn. De delta van de Taag is echter een belangrijke hotspot voor de grutto´s om op krachten te komen tijdens hun trek van Nederland naar West-Afrika en terug. Naast de grutto maken ook andere trekvogels zoals flamingo’s, ooievaars, kluten en purperreigers graag gebruik van deze plek.

Dus als die pleisterplek verdwijnt, verdwijnen daarmee ook de ooievaars, kluten, purperreigers en grutto’s uit Nederland.

Okay, je houdt niet van vogels. Hou je van graan, zonnebloemolie en gebruik je wel eens aardgas? We weten allemaal wat de Oorlog in Oekraïne betekent voor de prijzen en beschikbaarheid van deze producten.

 

Biggest Little Farm

Heb je mijn infotainment tip gezien: “Biggest Little Farm”?

Een prachtige documentaire waarin een stel een uitgeputte boerderij met akkers overnemen en hier een weelderig biologisch paradijs van maken.

Je ziet dat alles met elkaar verbonden is en alles een functie heeft. Alle dieren, ook insecten, en planten en bloemen hebben een taak in onze voedselketen:

 • Wangzakratten houden de grond luchtig.
 • De honden bewaken de kippen zodat de coyotes zich op de wangzakratten concentreren en die geen plaag vormen.
 • Haviken en slangen helpen ook om het aantal wangzakratten binnen de perken te houden.
 • Er werden nestkasten voor uilen opgehangen want die eten de ratten en muizen.
 • Lieveheersbeestjes zorgen ervoor dat er geen bladluizenplaag komt.
 • Eenden eten duizenden slakken en met hun poep bemesten ze de grond.
 • Planten en bloemen tussen de fruitbomen houden het water en de grond vast.
 • Insecten zorgen voor bestuiving.
 • Schapen houden zorgen ervoor dat die planten en bloemen niet gaan woekeren.
 • Hun mest houdt de groen voedselrijk
 • Ook de mest van de koeien heeft nut want er huizen maden in. De kippen houden van de maden. En zorgen ervoor dat er geen vliegenplaag komt.
 • Varkens eten het “afval”
 • En uiteindelijk is de grond supergezond met miljoenen micro-organismen.

Deze biologische boerderij overleefde als enige in de omgeving een hevige regenperiode. Bij de buren spoelde de vruchtbare grondlaag gemakkelijk weg. En toch staat deze boerderij niet op zichzelf. Later woedde er een hevige bosbrand doordat de hele omgeving droog was. Je zult dus moeten samenwerken met de boerderijen in de omgeving. Kennis delen.

Als leider op het gebied van duurzaamheid en natuurbescherming zul je dus enige kennis moeten hebben van de natuur en de voedselketen. Je zult moeten kunnen uitzoomen. Het grotere plaatje kunnen zien. Je zult moeten kunnen samenwerken met anderen. Anderen kunnen informeren en inspireren.

 

Ubuntu

Nu over Ubuntu. Vrij vertaald betekent dit: “Ik ben omdat wij zijn.”

Ubuntu is “het geloof in een universeel gedeeld verbond dat de gehele mensheid verbindt.”

Als mensen in Afrika, Oekraïne of waar dan ook lijden, lijden wij.

Als de natuur in Afrika, Portugal of waar dan ook lijdt, lijden wij.