Heb je ook van die vervelende taken die je steeds probeert uit te stellen? Van die dingen waarvan je hoopt dat ze morgen verdwenen zijn…
Boekhouden
Ik maak elke week op maandagochtend mijn weekplanning. Een vast item op de lijst is boekhouden. Daar plan ik elke week een uur voor. Maar de afgelopen 3 weken had ik het erbij in laten schieten. Dus kwam ik erachter dat ik €1500,- had uitgegeven, die ik eigenlijk op mijn spaarrekening had moeten zetten ten behoeve van btw en inkomstenbelasting. Ik schrok ervan en werd er gelijk onrustig van.
Het herinnerde me eraan waarom ik ook alweer elke week boekhouding wil doen. Ik wil bij zijn met mijn facturen. Ik wil andermans facturen betaald hebben en mijn facturen betaald krijgen. Ik wil een opgeruimd bureau zonder bonnetjes. Maar het belangrijkste: ik wil zorgen dat ik van alle inkomende bedragen, het deel wat voor btw en inkomstenbelasting is, apart hebben gezet op een spaarrekening.
Die fout heb ik namelijk gemaakt toen ik begon met ondernemen, en ineens in juni een hoop geld moest ophoesten voor de inkomstenbelasting. Geld dat ik natuurlijk al lang had uitgegeven.
Zo herinnerde ik me weer het WAAROM achter het wekelijkse boekhouden. Het geeft me rust en overzicht. Daarom doe ik het.
Oefeningen van je fysiotherapeut
Oefeningen van je fysio, wie voert ze braaf uit? Ik had al weken last van mijn schouder. Een soort zeurende pijn. Ik voelde hem vooral als ik naar de sportschool was geweest. Het beperkte me niet echt in mijn dagelijks leven. Dus het duurde al maanden voordat ik naar de fysiotherapeut stapte.
De eerste sessie kreeg ik rekoefeningen mee. De pijn werd alleen maar erger. De fysio zei: “dan weet ik al wat het is en moeten we de spier trainen.” Ik kreeg 4 oefeningen mee voor mijn schouder, om dagelijks te doen.
De eerste dag deed ik mijn oefening zoals hij had uitgelegd. Daarna dacht ik: ik doe het wel in de sportschool. Ik had thuis immers geen gewicht. En om nou de strijkplank in de woonkamer te hebben zoals hij voorstelde, vond ik maar niks.
Ik deed de oefeningen soms 3x per week, soms 1x. ik merkte geen vooruitgang. Mijn gedachtes waren “nou, dit werkt ook al niet. Ik moet op zoek naar een andere oplossing”.
Weken gingen voorbij zonder contact op te nemen met de fysio of een andere oplossing te zoeken. De pijn had ik geaccepteerd als “dit hoort er blijkbaar gewoon bij.”
Maar toen begon ik weer met tennissen en schreef ik me in voor een paar toernooien. Ik was zo enthousiast om in de enkel en dubbel weer te spelen. Maar daarvoor moest ik wel fit zijn.
Ik herinnerde me de oefeningen van de fysio. Ik zette de strijkplank in de kamer, vulde een fles met water als gewicht, en maakte een afstreepschema waarop ik de oefeningen dagelijks kon afvinken. Ik bezocht ook eindelijk de website die de fysio had doorgegeven, waarop video’s van alle oefeningen stonden.
Na drie dagen braaf de oefeningen te doen, was ik van de pijn af. Dit had ik maanden eerder kunnen doen, maar toen had ik het WAAROM nog niet duidelijk. Ik doe de oefeningen om pijnvrij te zijn en goed te presteren in het tennistoernooi.
Start with Why
Simon Sinek zegt “Start with Why”. Hij heeft het hier over marketing, maar het geldt ook voor je to-do list. Bedenk voor elke taak die je uitstelt een belangrijke WAAROM je het wil doen. Wat brengt het je? Voor jou en de mensen in jouw omgeving?
Push jezelf niet om vervelende taken te doen, creëer een sterke WAAROM zodat je getrokken wordt. Pull vs Push.
Meer over uitstelgedrag lees je in dit artikel.