Hoe maak je een Vision Board dat echt werkt

Wat is een Vision Board? Waarom zou ik er een maken? Hoe werkt het? En hoe maak ik er een? Hierbij eindelijk een volledig artikel zonder reclames dat je klaarstoomt voor jouw eigen Vision Board.

1 Wat is een Vision Board?

Een Vision Board is collage van foto’s, plaatjes, en citaten van jouw dromen, wensen, en doelen dat moet zorgen voor inspiratie en motivatie. Het is een tastbare, visuele weergave van jouw visie voor jouw toekomst. Het geeft in beeld weer waar jij naartoe wilt; wat jij wilt bereiken. Het wordt ook wel een Dream Board, Vision Book, treasure map, vision map, Life Collage en soms Moodboard genoemd.

Je kunt een Vision Board met de hand maken op een poster of kurkbord, of digitaal. Er zijn meerdere apps en softwarepakketten te koop om je Vision Board digitaal te maken.

2 Hoe werkt een Vision Board?

Je kunt wat plaatjes van geld, een villa en een droomlichaam opplakken. En dan vervolgens met een zak chips op de bank Netflix aanzetten en hopen dat het universum je dat allemaal zal schenken middels de Law of Attraction. Maar zo makkelijk werkt het niet.

Een Vision Board werkt op de volgende manieren:

Prioriteit

Wat is het meest belangrijke in jouw leven? Luister, het maken van een Vision Board op zich geeft al voordelen. Als je namelijk bezig bent, dwing je jezelf om na te denken over wat je nou eigenlijk wilt in je leven. Je leert keuzes te maken en prioriteiten te stellen. Wat is nou écht belangrijk? Je leert formuleren wat jouw doelen, dromen en wensen zijn. Hoe beter jij dat kunt formuleren naar de buitenwereld, des te beter weet jouw netwerk wat jij wilt en hoe ze jou daarbij kunnen helpen.

Focus

Waar focus jij dagelijks op? Zoals Tony Robbins zegt: “Whatever you focus on expands.” Let maar eens een dagje gaat op oranje auto’s, je zult verbaasd staan om hoeveel je er ziet. Of als je eens en dagje gaat tellen hoeveel hipsters met baarden er zijn; je ziet ze ineens overal. Niet dat die ervoor niet waren, maar je zag er niet veel omdat je er niet op focuste.

Zo werkt het ook met je Vision Board. Kijk elke dag naar je Vision Board zodat je focus houdt op die zaken. Vervolgens zul je de hele dag bewust en onbewust letten op mensen, mogelijkheden, evenementen, aanbiedingen, vacatures, etc. die jou dichter bij je doelen brengen.

Reminder

Wat is die ene quote die jou energie geeft? Wat is dat ene boek dat jou echt motiveerde? Moet je even nadenken? Als het op je Vision Board staat, word je er elke dag automatisch aan herinnerd. Keep your goals “on top of mind”. Zo word je bewustzijn en onderbewustzijn geprogrammeerd.

Visualiseren

Je brein heeft allerlei beperkende overtuigingen als het gaat om doelen. Gebruik daarvoor visualiseren. Je beeldt je in je hoofd in dat je al succesvol iets doet. Je brein begint er dan in te geloven. Als het moment er dan echt is, gaat het je veel makkelijker af. Daarom visualiseren sporters beweging voor beweging hoe ze de wedstrijd winnen. Dit heeft gewerkt voor allerlei sporters zoals basketballers, boksers, en zwemmers. Ook sprekers visualiseren zich een succesvolle toespraak eerst in hun hoofd. Het boek Psycho-Cybernetics van Maxwell Maltz legt in detail uit hoe dat werkt.

Begin met het einde voor ogen

Ik ben een fan van het boek van Stephen Covey “De zeven eigenschappen van effectief leiderschap.” Covey schrijft dat alles in de wereld twee keer wordt geschapen. De eerste keer in je hoofd en de tweede keer in het echt. Daarom is de tweede eigenschap “Begin met het einde voor ogen”. Je moet een visie hebben van de toekomst zodat je daarnaartoe kan plannen en werken. Het maken van een Vision Board kan je daarbij helpen.

Plan

3 Voorbereiding

3.1 De dromen en doelen

Stel je voor dat je in een restaurant zit en je vraagt om “iets te eten”. De kans is klein dat de ober precies serveert wat jij wilde. Het is daarom belangrijk om te weten wat jouw doelen precies zijn. Ik denk ook aan het verhaal Stephen Covey. Hij heeft het over een team dat zich heel hardwerkend en efficiënt een weg door de jungle baant. Maar ze weten niet welke kant ze eigenlijk op moeten. De kans dat ze aan de juiste kant uit de jungle komen is klein.

Pak pen en papier en schrijf je korte- en langetermijndoelen op. Ik zou zeggen dat kort 6-12 maanden is en lang 5-10 jaar. Ik kernwoorden: Wat wil je? Wat heb je nodig? Wat vind je belangrijk? En hoe voel je je als je dat hebt gerealiseerd?

Inventariseer alle facetten van je leven en denk na over wat je wilt bereiken in deze onderdelen:

 • Zakelijk/carrière/opleiding
 • Familie
 • Vrienden
 • Financiën
 • Relaties, romantiek, intimiteit
 • Gezondheid, zelfliefde
 • Sociaal/fun
 • Persoonlijke en spirituele ontwikkeling
 • Fysieke omgeving (huis, interieur, natuur, etc.)

Doelen kunnen tastbare dingen zijn:

 • Een huis
 • Een auto
 • Een nieuwe baan
 • Een vakantie naar Mexico
 • 100.000 volgers op YouTube
 • €100.000,- euro aan inkomen
 • Het ideale lichaamsgewicht of vetpercentage
 • Etc.

Maar kunnen ook niet tastbare doelen zijn, zoals je kernwaarden:

 • Zelfvertrouwen
 • Overvloed
 • Geluk
 • Gezond en fit
 • Zelfliefde

En wat staat er nog op je bucket list? Voor de gevorderden: denk ook eens na over doelen die jezelf overstijgen: wat wil jij bijdragen aan de maatschappij?

Je kunt op je Vision Board best wat tastbare dingen zetten die je wilt zoals een huis, een auto of een vakantie. Maar je Vision Board zou meer moeten focussen hoe je je wilt voelen. Dus als je een sportief lichaam wilt hebben, stel je dan de vraag wat voor gevoel jou dat zou brengen (fit, sterk, zelfverzekerd?). Dus de plaatjes moeten deze woorden uitstralen of je kunt deze woorden letterlijk op je Vision Board plakken.

Het is mooi als al je doelen in dienst staan van jouw levensdoel (life purpose). Als je niet goed wat je doelen zijn of wat je life purpose is dan kies je gewoon de plaatjes waar jij je toe voelt aangetrokken. Of beter nog: schakel de hulp van een levensdoelcoach, life coach of loopbaancoach in.

3.2 Denk na over de vorm

Wil je jouw Vision Board helemaal digitaal maken? Of kies je voor de traditionele vorm met knippen en plakken? Plak je het op een groot wit vel? Of een stuk hardboard? Of prik je het met punaises op een kurkboard zodat je het makkelijk kunt wijzigen? Welke vorm past het beste bij jou?

Sommige mensen maken één Vision Board en anderen maken meerdere Vision Boards voor elk deel van hun leven. Bijvoorbeeld een voor je werk en een voor je privéleven. Er is geen regel. Doe gewoon wat jou het beste lijkt en experimenteer.

3.3 Materialen voorbereiden

Wat heb je nodig? Dat ligt eraan welke vorm je hebt gekozen. Maar in het algemeen heb je het volgende nodig:

 • Tijdschriften (misschien kun je bij vrienden, de kringloop, tandarts, of huisarts wat oude tijdschriften halen)
 • Ansichtkaarten (optioneel)
 • Groot en stevig wit vel (of kurkbord)
 • Schaar
 • Pennen en kleurstiften
 • Plakband (het liefst dubbelzijdig)
 • Plakstift (of punaises in geval van kurkboard) (geen vloeibare lijm want daarvan gaan de plaatjes kreuken)
 • Stickers, glitters, tierelantijntjes (optioneel)
 • Muziek, wierook, kaarsjes voor de sfeer

4 Hoe maak je een Vision Board?

4.1 Stap 1: Zorg voor de juiste omstandigheden

Vrije tijd – Zorg dat je minstens een uur onafgebroken kan werken. Het maken van een Vision Board is niet iets wat je even tussendoor doet. Soms ben ik er wel 3 tot 4 uur mee bezig.

Stal je spullen uit – Leg alle tijdschriften, schaar, stiften en lijm georganiseerd neer en controleer of je alles hebt.

Muziek – Zet je telefoon en televisie uit en zet een muziekje op. Kies muziek uit die niet afleidt maar je juist in de juiste sfeer brengt. Leidt de tekst van de muziek je af, kies dan instrumentale muziek of meditatiemuziek.

Kaarsjes en wierook – Zorg dat al je zintuigen positief geprikkeld worden. Dus ook je reukorganen. Brand wat wierook en steek wat kaarsjes aan; alles wat jou in de juiste stemming brengt.

Alleen of in een groep – Alleen werken geeft de minste afleiding. Werken in een groep met de juiste mensen kan het enthousiasme versterken. Aan jou de keus.

4.2 Stap 2: Verzamel materiaal

 • Zoek plaatjes die het beste weergeven welke gevoelens, ervaringen en bezittingen jij wil hebben. Je kunt plaatjes zoeken in tijdschriften, Google Images, Pinterest, Unsplash.com, etc. Print deze uit of maak een aparte map op je computer als je je Vision Board digitaal maakt. Nogmaals: focus vooral op hoe je je wilt voelen en niet op de dingen die je wilt hebben.
 • Zoek ook wat quotes, inspirerende woorden en symbolen. Alles wat jou positieve emoties geeft.
 • Plak je idool (rolmodel) op je Vision Board. Iemand die al doet wat jij wilt doen.
Tip 1:

Dingen waar jij je op focust zal je ineens vaker gaan zien in je dagelijkse leven. Zet dus op je Vision Board niet alleen de uiteindelijke doelen, maar ook de dingen die je nodig hebt om je doelen te bereiken.

 • Wil je bijvoorbeeld kampioen in een sport worden, zet dan niet alleen een medaille op je board, maar ook een plaatje van een sportschool.
 • Wil je een perfect lichaam, plak dan niet alleen het perfecte lichaam, maar ook een plaatje van gezond eten.

Zo focus je niet alleen op het eindresultaat maar ook op de acties die nodig zijn om je einddoel te bereiken.

4.3 Stap 3: Maak keuzes en organiseer

Kijk nou naar alle plaatjes en teksten die je hebt verzameld. Bij elk plaatje moet je zeggen “Ja dit is precies wat ik wil!” Als je dat niet hebt, valt het af.

Leg dan de plaatjes op je Vision Board zonder vast te plakken. Organiseer het. Hoe ligt het het best? Wil je ruimte tussen je plaatjes voor rust en ruimte? Of wil je dat alles met elkaar verbonden is en overlapt? Wil je secties op je board voor gezondheid, werk en liefde of alles door elkaar? Het is jouw keuze.

Tip 2:

Houd je Vision Board georganiseerd en netjes. Geen chaos. Ook hier geldt: Less is more.

Doelen

5 Hoe zorg je dat je Vision Board werkt?

Er zijn voor- en tegenstanders van het Vision Board aangezien de voordelen niet wetenschappelijk bewezen zouden zijn. Er is ook een discussie over hoe je zou moeten visualiseren; meer op het proces dan op het resultaat. Ik zou zeggen: doe beide. Visualiseer zowel het proces als het resultaat. Denk na over de acties die je moet doen om je resultaat te behalen.

Het maken van je Vision Board is slechts het begin. Je moet nog steeds wel aan de bak. Een van de meest belangrijke dingen nadat je hebt geformuleerd wat je wilt bereiken en jouw Vision Board hebt gemaakt: Maak een actieplan! Wat zijn de stappen die je kunt zetten om jouw doelen te bereiken? Doe dat nu!

Wat zijn de blokkades die opkomen wanneer je aan deze actiestappen denkt? Wat zijn je beperkende overtuigingen? Spar erover met jouw life coach.

Sommigen zeggen dat het proces van het maken het belangrijkste is en dat je het erna kan weggooien. Ik zelf zeg: Kijk elke ochtend naar je Vision board om je dag gemotiveerd te beginnen.

Volgens Tony Robbins moet je elke dag doelen stellen. Als je een Vision Board hebt, kun je makkelijk checken of jouw doelen wel in lijn zijn met jouw langetermijndoelen.

Het schijnt dat het beste in de laatste 45 minuten voor het slapen gaan een visualisatie-oefening kunt doen. Die gedachtes en plaatjes zijn degenen die gedurende je slaap in je hoofd afgespeeld worden. Zo kun je je onderbewustzijn programmeren.

Maak elk jaar een nieuw Vision Board. Je behaalt namelijk doelen en omdat je wilt groeien stel je weer nieuwe doelen.

Als je je Vision Board digitaal hebt gemaakt kun je het uitprinten maar ook als bureaublad of screensaver gebruiken.

Succes!

Ik geef regelmatig een workshop Vision Board. Dan kun je met 12 gelijkgestemde mensen jouw Vision Board maken in een dagdeel. Wil je een keer een workshop meedoen, stuur dan een email naar .

Bronnen in willekeurige volgorde: